Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Bayramda alternatif lezzetler

Herkese merhaba, Bugün mübarek Kurban Bayramı' nın son günü. Umuyorum ki, hepimiz ailelerimiz ile mutlu bayram sofralarının etrafında toplandık. Şimdi de son gün biraraya gelemediğimiz dost ve akrabalarımız ile biraraya gelme zamanı. Ben bugün sizler için kral tacı olarak da bilinen kuzu kaburgayı, üzerine nefis mi nefis bir sos ile servis ediyorum. Yanına da çıtır çıtır badem ve üzümlerle bezenmiş bir pilav hazırladım. Tatlı olarak ise, geleneksel peynir tatlısının; kaymak ve tahinle sunulduğunda hem ne kadar pratik, hem de oldukça lezzetli olduğunu ispatlamak üzere kollarımı sıvıyorum. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Daha nice nice sağlıklı, mutlu, huzurlu, lezzet dolu bayramlara..

SOSLU KUZU PİRZOLA

700 gr. kuzu pirzola
SOS İÇİN:
4 adet domates
1 yemek kaşığı biber salçası
4 adet yeşil sivri biber
1 büyük boy soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı kekik ve biberiye
1 çay kaşığı karabiber, pulbiber
1 yemek kaşığı tuzot
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı öğütülmemiş karabiber
1 bardak kaynar su
YAPILIŞI: Pirzolaları iyice temizleyip fırın tepsisine diziyoruz. Üzerlerine karabiber ve biberiye serpiyoruz ve ardından fırına veriyoruz. Sos için, iki yemek kaşığı zeytinyağında blenderde doğranmış soğan, sarımsak ve yeşil biberleri soteliyoruz. Ardından kabuğu soyularak rendelenmiş domatesleri ekliyoruz, biber salçası ilave ediyoruz. Bu karışıma sırayla baharatları ekliyoruz; tuzot, karabiber, pul biber, tuz, kekik, biberiye, öğütülmemiş karabiber ve istediğiniz baharatı ekleyebilirsiniz. Biraz kaynar su ekleyip pişirmeye devam ediyoruz. Sosu üzerine dökerek servis ediyoruz.

BADEMLİ ÜZÜMLÜ PİLAV

2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı kuru üzüm
1 su bardağından az file badem
2 dolu dolu yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı kaynar su
Tuz (isteğe göre 1.5 adet et bulyon)
YAPILIŞI: Pirinci üç-dört su yıkayarak nişastasını akıtıyoruz ve ılık su dolu bir kapta 10-15 dakika bekletiyoruz. Bekletilen pirinçleri son bir kez yıkayarak iyice süzüyoruz. Tencereye tereyağı koyup içine bademler ekleyerek kavuruyoruz. Bademler hafif pembeleşince içine pirinçleri ekliyoruz ve pirinçler tane tane olup saydamlaşana kadar kavurmaya devam ediyoruz. Son olarak üzümleri ve bulyonu pirince ekliyoruz. Bir-iki kez karıştırıp kaynar su katarak pirinçlerin üzeri göz göz olana kadar yüksek, göz göz olduktan sonra ise kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. 10 dakika kadar dinlendirerek servis yapıyoruz.

KAYMAKLI, TAHİNLİ PEYNİR TATLISI
1 paket peynir tatlısı
1 litre su
4. 5 su bardağı şeker
Tahin
YAPILIŞI: Öncelikle bir litre suyu ve 4.5 su bardağı şekeri bir tencereye alıyoruz. Orta ateşte şerbetimizi kaynatıp şekerimizi eritiyoruz ve bir paket peynir tatlısını kaynayan şerbetimizin içine atıyoruz. 15 dakika daha kaynatıyoruz, ardından altını kapatıp soğumaya bırıyoruz. Peynir tatlıları şişecektir. Servis yapacağınız zaman bir kevgir yardımı ile tatlıları tabağa alıyoruz. Arasına kaymak ekleyip ve üzerine tahin dökerek servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA