Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

30 dakikada nefis sofra

İdilika'nın Mutfağı'nda her pazartesi yaptığımız gibi alelacele, son derece pratik, kolay bulunabilir malzemelerle, lezzetli bir sofra hazırlıyoruz.

KADINBUDU KÖFTEYİ KİM SEVMEZ?
İlk olarak, ismiyle akıllarımıza kazınmış, lezzetiyle damaklarımızda yer etmiş kadınbudu köfte tarifi ile başlıyorum.
Kadınbudu köfte; Osmanlı mutfağı yani saray mutfağı ve çevresinde yaşayanların yüzyıllar boyunca sofralarından eksik etmediği hoş ve lezzetli bir köfte çeşidi. Adının nereden geldiği meçhul... Kadınbudu köfteyi mutlaka kızgın yağda, yakmadan kızartmak gerekir ki üstü çıtır, içi yumuşak olsun. Ayrıca önemli bir husus da ılık veya soğuk servisinin yapılmasıdır. Lezzetine ancak böyle varılır.

ÇITIR PATATES PÜRESİ
Sizlerle küçük bir püf noktası paylaşmak isterim. Patates püresi için; patatesler haşlandıktan sonra sıcaklığını kaybetmeden hemen tereyağı ve kaşar peyniri ile karıştırılmalıdır.
Böylece çok daha lezzetli olacaktır. Bir porsiyonu yaklaşık 491 kaloridir. Patatesin nişasta içeriği yüksek olduğu için, kaşık kaşık yemenizi tavsiye etmiyorum.
Hepinize şimdiden afiyet olsun...

FIRINDA SÜRPRİZ PATATES PÜRESİ

YAPILIŞI: Haşlanmış patatesleri çatal yardımı ile topak olmayacak şekilde iyice eziyoruz. Fırına süreceğimiz tepsiye, ezdiğimiz patatesleri döküyoruz, içine süt, bir su bardağı kaşar peyniri, tuz ve margarini koyup tekrar homojen hale getirene kadar eziyoruz. Ve patatesleri tepsiye döşüyoruz. Üzerine tereyağı veya margarin ekliyoruz. 250 derece fırına atıyoruz. Üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

MALZEMELER

6 adet orta boy haşlanmış patates
1 çay bardağı süt
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
50 gr. margarin veya tereyağ
Tuz

KAKAOLU CEVİZLİ UN HELVASI
YAPILIŞI: Tereyağını eritip unu ve cevizi ekliyoruz. Kısık ateşte kavuruyoruz. Unun kokusu çıkmaya başlayınca ve rengi dönünce toz şekeri ilave ediyoruz ve kavuruyoruz. Sıcak suyu ekleyip kapağını kapatıyoruz ve 10 dakika dinlendiriyoruz. Dinlenen helvanın yarısını ayrı bir kaba alıp içine kakaoyu ekliyoruz. İyice karıştırıyoruz. Kaşık yardımıyla helvamıza şekil veriyoruz.

MALZEMELER

2 su bardağı un
1.5 su bardağı su
125 gr. tereyağı
1 su bardağından iki parmak fazla toz şeker
2 çorba kaşığı kakao

KADINBUDU KÖFTE

MALZEMELER

600 gr. köftelik kıyma
1 adet iri kuru soğan
1 adet yumurta
1 kahve fincanı pirinç
1 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
BULAMAK IÇIN:
1/2 çay bardağı galeta unu
1/2 çay bardağı buğday unu
1 adet yumurta
KIZARTMAK IÇIN:
2-3 su bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI: Kıymamızı ikiye bölüyoruz. Yanmaz tavamıza iki-üç kaşık su ve kıymayı alıp kavuruyoruz. Kıymamızı ateşten almaya yakın rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğanlarımızı ekliyoruz. Bir dakika kadar kavurup kıymamızı soğumaya bırakıyoruz. Diğer yandan pirinci haşlıyoruz. Yoğurma kabına soğumuş kıyma, çiğ kıyma ves haşlanıp süzülmüş pirinci alıyoruz. Yumurtayı ve baharatları ekliyoruz. Köfte harcımızı yoğuruyoruz. En az iki saat kendini çekmesi ve dinlenmesi için buzdolabında bekletiyoruz. Kızartma aşamasında, yağı derin kızartma tenceresine alıyoruz. Köftelerimize iri oval şeklini veriyoruz. Köftelerimizi önce un, sonra galeta unu ile harmanlanmış derin kasede karışıma buluyoruz, çırpılmış yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA