Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Ballı mesir macunu

Herkese iyi pazarlar. Geçtiğimiz günlerde Manisa'da Dr. Mesir'in üretim tesislerindeydim. Çok merak ettiğim, her derde deva mesir macununun yapımını bizzat yerinde sahibi Tolga Pulcuoğlu'ndan öğrendim. Tolga Bey'in söylediğine göre, mesir macunu ilk ortaya çıktığı dönemde ne glikoz varmış, ne de şeker. O zaman yapılsa yapılsa bal ile yapılır diyerek orjinaline en yakın mesir macununu yapmaya karar vermişler. Ballı mesir macunu, Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan'ın iyileştirilmesi için dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharat karıştırılarak elde edilmiş ve tam 469 yıldır bölgede üretimi devam ediyormuş. Dr. Mesir'in ballı mesir macununda beni en çok etkileyen, tüm baharatların tohum olarak gelip bizzat kendileri tarafından öğütülüyor olması. Ayrıca çörekotlu macun ve zencefilli macun da kış için doğal şifa kaynağı. 'Evlerde yapılır mı?' diye sorduğumda, mesir macunu dağıtımının bir gelenek olduğunu, hayır için evlerde de yapılıp dağıtıldığını söylediler. Biz de kolları sıvadık ve sizler için detayları öğrendik. İşte buyrun yaptığımız macunun tarifi, şifa olsun.

BALLI MESİRMACUNU

MALZEMELER

Organik çiçek balı
Hindistan cevizi
Beşbaşe
Çivit
Çöpçini
Çörek otu
Darfülfül
Hardal tohumu
Havlıvan
Hıyarşenbe
Kakule
Karabiber
Karanfil
Kebabe
Kimyon
Yenibahar
Zencefil
Galanya
Krem tartar
Kişniş
Havlıcan
Anason
Sakız
Safran
Tarçın
Udülkahr
Hardal
Misrafi
İksir
Meyan kökü
Kalemi barit
Tiryak
Sarı helile
Kara helile
Raziyane
Zerdecub

YAPILIŞI: Öncelikle balı ısıtıyoruz. Tarçın, karanfil, kakule atıp biraz kaynatıyoruz. Ardından diğer baharatları ekliyoruz. 105 derecenin üzerinde 45-60 dakika süreyle sürekli karıştırarak kaynatıyoruz. Ağzı kapalı olarak 20-24 saat macun haline gelinceye kadar dinlendiriyoruz. Dinlenmiş ballı macundan kopartılan parçaları harmanlanmış baharatın içinde iyice yoğuruyoruz ve baharata doyduktan sonra ister kavanozda, ister küçük küçük kesip paketleyip muhafaza ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA