Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kışın vazgeçılmezı lahana

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda, kış aylarının olmazsa olmaz sebzesi lahanadan bahsetmek istiyorum. Rus mutfağından transfer ettiğimiz kapuska yemeğinin pek alışkın olmadığımız versiyonlarını sizler için pişirdim.
Lahana, özellikle Karadeniz yöresinin milli yemeğidir demek yanlış olmaz.
Lahananın birkaç çeşidi vardır. Türk mutfağında kapuskası, turşusu, sarması gibi birçok çeşidi yapılır.
Lahana mevsimi geldiği zaman yakınlarım hemen "Hadi İdilika, bu sene turşu yok mu?" diye soruyor.
Genelde zaman bulamıyor olsam da, bazen de kavanozları dezenfekte edip başlıyorum turşuyu kurmaya.
Bazen lahana ve diğer sebzeleri rondodan geçirerek kaşık turşusu yapıyorum, bazen de lahana turşusu kuruyorum. Bu sefer lahana turşusundan yemek yaptım. Bakalım beğenecek misiniz?

KAŞARLI KAPUSKA

YAPILIŞI: Lahanayı ince ince doğrayıp güzelce yıkıyoruz. Soğanı yağda kavurup salçayı ekliyoruz. Biraz çevirdikten sonra lahanaları ekleyip suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Pirinci ekleyip az su koyup sulu olmamasına özen gösteriyoruz. Baharatları atıp pişiriyoruz. Ocağı kapatmaya yakın maydanoz ve dereotunu ekliyoruz. Piştikten sonra borcama döküyoruz ve kaşar peynirini serpiyoruz. Fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

MALZEMELER
1 adet lahananın yarısı
1 adet soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağından biraz fazla pirinç
Birkaç dal maydanoz ve dereotu
1 su bardağı kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
kimyon

LAHANA TURŞULU KAPUSKA YEMEĞİ

MALZEMELER
1 adet küçük lahana
1 yemek tabağı lahana turşusu
1 avuç pirinç
125 gr. kıyma
2 yemek kaşığı domates ve biber salçası
1 adet soğan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
3 çay kaşığı pul biber
Tuz

YAPILIŞI: Lahanayı doğruyoruz. Diğer taraftan soğanı doğrayıp zeytinyağında kavuruyoruz. Kıymayı ilave ediyoruz. Ardından salçayı ekleyip kavuruyoruz. Lahanayı, doğranmış lahana turşusunu ve pirinci ekliyoruz. Pul biberi koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıyoruz. Eğer suyu az gelirse çok olmamak şartıyla ilave yapabilirsiniz. Pirinç pişince yemeğimiz hazır demektir.

FIRINDA KAPUSKA

MALZEMELER
3 yemek kaşığı margarin
1 adet lahana
500 gr. kıyma
2 adet kuru soğan
2 adet sivri biber
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
3-4 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI: Lahanayı, kuru soğanı, biberleri doğruyoruz. Bir yemek kaşığı margarini kızdırıp içine kıymayı ekliyoruz. Ardından kuru soğanları, sivri biberleri ve domatesleri kavuruyoruz. Başka tencerede iki yemek kaşığı margarini kızdırıyoruz. İçine salçayı ekleyip kavuruyoruz. Salça pişince kıyılmış lahanayı ekleyip karıştırarak pişiriyoruz. Tuzu, karabiberi ve kırmızı pul biberi ekleyip lahanaları ateşten alıyoruz. Fırın kabına ilk önce kıymalı harçtan koyuyoruz, üzerine lahana koyup kat kat olacak şekilde tepsiye yerleştiriyoruz. Üzerine et suyunu gezdirdikten sonra 200 derecede pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA