Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mis gibi fesleğen kokusu

Fesleğen, mis gibi kokusuyla mutfaklarımızın baş tacı. Doğada bulunan on binlerce hatta yüz binlerce bitkiden biri olan fesleğen, diğer bitkiler gibi bilinçli kullanıldığında pek çok sağlık problemine faydalıdır.
İçeriğinde bol miktarda K vitamini, demir ve kalsiyum bulunmaktadır. Yapılan incelemelerde antioksidan özelliği de tespit edilmiştir. Ayrıca fesleğen salatalarda da kullanılmaktadır.
A vitamini, C vitamini, demir, magnezyum ve kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Fesleğenin bu özelliklerinin yanı sıra balkonlarda ve evlerde süs bitkisi olarak kullanılmaktadır.
Bakalım ben size bugün fesleğen ile neler hazırlamışım? Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabiirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

FESLEĞENLİ TAVUK SOTE

YAPILIŞI: Tavukları zeytinyağında pişiriyoruz. Üzerine soğan biber ekleyip yumuşayana kadar pişiriyoruz. Domates ve sarımsakları da ekleyip en son yeşillikleri ve baharatı koyarak 15 dakika pişmeye bırakıyoruz.

MALZEMELER

400 gr. tavuk göğsü
2 adet domates
1 adet soğan
2 diş sarımsak
2 adet köy biberi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Taze fesleğen
Taze kekik
Karabiber

PESTO SOSU YAPIMI

YAPILIŞI: Tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Blender ile püre haline getiriyoruz. Kuru bir cam kavanozda buzdolabında saklıyoruz.

MALZEMELER

200 gr. fesleğen yaprağı
100 gr. çam fıstığı
100 gr. parmesan peyniri
2-3 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz

PÜF NOKTASI
Üzerine 0.5 cm kalınlığında zeytinyağı dökülürse iki haftaya kadar kullanılabilir.

FESLEĞENLİ EKMEK

MALZEMELER

15 gr. yaş maya veya 1 paket 7 gr'lık kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
300 ml. ılık su
500 gr. un
1 tatlı kaşığı tuz
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı iri kaya tuzu
6-10 adet çeri domates
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Taze fesleğen yaprakları

YAPILIŞI: 125 ml. ılık suyun içine mayayı ve şekeri koyuyoruz; bir çatal ile eriyinceye kadar karıştırıyoruz. Kenara alarak köpüklenince yaklaşık 10 dakika bekletiyoruz. Un ve tuzu geniş bir kabın içine eliyoruz. Mayalı karışımı, 2 yemek kaşığı yağı ve kalan suyu kabın içine ekliyoruz. Un yedirilinceye dek karıştırıyoruz ve sert bir hamur haline gelmesi için gerekirse biraz daha su ekliyoruz. Bir çalışma tezgahının üzerine un serpiştiriyoruz. Hamuru tezgahın üzerine alıyoruz. Hamura top şeklini veriyoruz ve yoğurmaya başlıyoruz. Hazır olduğunda hamur pürüzsüz ve esnek bir kıvamda olmalıdır. Hamuru, içi yağlanmış bir kabın içine koyuyoruz ve üzerini temiz bir bezle örtüyoruz. Hacmi iki katına çıkana dek yaklaşık 2 saat kenarda bekletiyoruz. Kabarmış hamuru hafifçe unlanmış bir yüzey üzerine alıyoruz ve 2-3 dakika yoğuruyoruz. Hamuru yağlanmış bir fırın tepsisinin içine koyuyoruz ve ellerinizle 1 cm. kalınlığında açarak tepsiye yayıyoruz. Domatesleri üzerine yerleştiriyoruz. Tuz ve karabiber serpiştiriyoruz. Üzerine zeytinyağı gezdiriyoruz. 20-25 dakika pişiriyoruz. Üzerini fesleğen yapraklarıyla süslüyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA