Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kuşkonmazı tanıyor muyuz?

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; kökeni çok eski çağlara dayanan, kendi doğal ortamından alınıp taze sürgünleri için yetiştirilmeye başlanan, Eski Yunan ve Romalılar tarafından fazlaca sevilen bir sebzeyi anlatıyorum: Kuşkonmaz. Bu sebzenin kimi zaman çorbası yapılır, kimi zaman da salatası. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

FAYDALARI
Detoks görevi gören nadide sebzelerden biridir.
Yaşlanma karşıtı özelliği vardır.
Magnezyum ve fosfor içermektedir.
Kalsium açısından zengindr.
C vitamini deposudur.

KUŞKONMAZ ÇORBASI

YAPILIŞI: Kuşkonmazların dış kabuğunu ince bir şekilde soyuyoruz. Minik minik doğruyoruz. Tereyağını eritip kuşkonmazları kavuruyoruz. Un ilave edip kuşkonmazlarla kavurmaya devam ediyoruz. Sütü, azar azar ilave edip baharatları ekliyoruz. Bir-iki tane kuşkonmaz ayırıp sarımsaklı tereyağında kavurup çorbayı süslemek için kullanıyoruz.

MALZEMELER
1 demet kuşkonmaz
3 yemek kaşığı tereyağı
1.5 yemek kaşığı un
5 su bardağı et suyu
1 su bardağı süt
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

SÜSLEMEK IÇIN:
2 adet kuşkonmaz
2 diş sarımsak
Tereyağı

KUŞKONMAZLI KİŞ

YAPILIŞI: Hamur için; un, tuz ve yağı ufalayarak karıştırıyoruz. Su ilave edip hamur haline getiriyoruz. Streç film ile kaplayıp buzdolabına kaldırıyoruz. Tart kalıbını yağlayıp hamuru yayıyoruz. Kabarmasın diye çatalla deliyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. Kuşkonmazları doğrayıp incecik doğranmış soğan ile zeytinyağında kavuruyoruz. Kuşkonmazları pişmiş tartın üzerine seriyoruz. Ayrı bir yerde, yumurta ile kremayı çırpıyoruz. Peynir ekleyip kuşkonmazların üzerine döküyoruz. 180 derece fırında pişiriyoruz.

MALZEMELER
8 adet kuşkonmaz
50 gr. tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan
2 adet yumurta
1 paket krema
Yarım kase keçi peyniri
Tuz
Karabiber HAMUR IÇIN:
200 gr. un
Yarım tatlı kaşığı tuz
110 gr. margarin
3 yemek kaşığı su

SOSLU KUŞKONMAZ
YAPILIŞI: Kuşkonmazları tuzlu kaynar suda haşlıyoruz. Sonra renginin kaybolmaması için soğuk ya da buzlu suyun içine bırakıyoruz. Sos için; soğanı rendeliyoruz, zeytinyağında kavuruyoruz. Un ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Domatesleri rendeleyip tuz ve karabiber ilavesiyle pişirmeye devam ediyoruz. Domatesler suyunu çekince, ayrı bir kasede dövülmüş sarımsak ve limon suyunu çırpıyoruz. Sosun içine ilave edip altını kapatıyoruz. Sarımsak ve limonu pişirmiyoruz. Kuşkonmazların üzerine sosu döküp beraber servis ediyoruz.

MALZEMELER

1 demet kuşkonmaz

SOSU IÇIN:
4 adet iri ve etli Çanakkale domatesi
2 yemek kaşığı un
Yarım limon
4 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
1 adet soğan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA