Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Siirt’teyiz

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Siirt mutfağına konuk oluyoruz. Türkiye'nin her şehrinde olduğu gibi Siirt ilinin de kendine has yöresel lezzetleri var. Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Siirt; bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahip. Bu ilimiz, sebzelerden et yemeklerine, salatalardan tatlılara kadar farklı türlerdeki lezzetleriyle diğer şehirlerden ayrılıyor.

EV YAPIMI BÜRYAN KEBABI

MALZEMELER

1 kilo kemikli kuzu eti
1 kaşık tereyağı
Tuz
İsteğe bağlı karabiber, pul biber
Servisi için bazlama ekmeği

YAPILIŞI:
İlk olarak etimizi, ocakta kızdırdığımız tencerede, yağ eklemeden mühürlüyoruz. Beş dakika kadar mühürleyip suyunu içine hapsediyoruz. Daha sonra etin üzerine iki su bardağı su ekleyip suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Pişen eti iri parçalar halinde didikleyip önce kendi yağıyla beş dakika kadar pişiriyoruz ve ardından bir kaşık tereyağını ve tuzu ekleyip beş dakika daha pişiriyoruz. Tercihe bağlı olarak baharat da ilave edebilirsiniz. Ve bazlama ekmeğini hafif yağlayıp tavada ısıtıyoruz. Pişen eti ekmek üzerinde servis ediyoruz.

EKŞİLİ ARAP DOLMASI

MALZEMELER

10-12 adet kuru biber
10-12 adet kuru patlıcan
2 adet kuru soğan
2 adet yeşil biber
2 adet domates
Yarım demet maydanoz
1. 5 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 su bardağı pirinç
Yarım çay bardağından fazla zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Pul biber
Kuru nane
Kaynar su

SUMAKLI SU İÇİN:
Yarım çay bardağından biraz fazla tane sumak
2 çay bardağı sıcak su

YAPILIŞI:
Önce kuru dolmalarımızı kaynar suda beş-altı dakika kadar haşlıyoruz ve biraz yumuşayıp şişince altını kapatıp suyunu süzüp bekletiyoruz. Ardından sumağımızı küçük bir süzgece koyup üzerine sıcak su ilave ediyoruz ve ekşisini suya salması için bekletiyoruz. Sonra bir kaba önceden yıkadığımız pirincimizi, ince doğranmış soğanı, küçük doğranmış biberlerimizi, püre haline getirdiğimiz domatesimizi ve kıydığımız maydanozları ekliyoruz. Sebze aşaması bitince salçaları ve baharatları ilave ediyoruz. En son yağını da ekleyip eşitçe dağılacak şekilde harmanlıyoruz. Ardından dolmalarımızı doldurmaya başlıyoruz. Doldurduktan sonra, ağızlarını hafifçe bastırarak yapıştırıyoruz. Hepsini tencereye diziyoruz. Üzerine biraz sıvı yağ gezdiriyoruz. Son olarak üzerine yarısı su, yarısı sumaklı su olacak şekilde suyla dolduruyoruz ve üzerine bir tabak koyup orta ateşte kapağı kapalı olacak şekilde pişiriyoruz.

PERDE PİLAVI

MALZEMELER

İÇ PİLAVI İÇİN:
1 kase pirinç
2 yemek kaşığı margarin
2 kase tavuk suyu
2 adet tavuk budu
Kuş üzümü
Karabiber
Tuz

HAMURU İÇİN:
2 adet yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt
100gr margarin
1 paket kabartma tozu
Tuz
Aldığı kadar un

YAPILIŞI:
İlk olarak tavukları haşlıyoruz. Sonrasında tavuk suyuyla pilav yapıyoruz. Margarini pilav tenceresinde eritip yıkayıp suyunu iyice süzdüğümüz pirinçleri yağda üç-dört dakika kadar kavuruyoruz. Haşladığımız tavukların suyundan iki kasesini pirinçlerin üzerine ekliyoruz, yarım yemek kaşığı da tuz ilave ederek kapağını kapatıyoruz. Pilav tam olarak pişmeden, hâlâ diriyken ocaktan alıyoruz. Didiklediğimiz tavukları, kuş üzümünü ve karabiberi pilav ile harmanlıyoruz. Hamur için tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Hamuru biri küçük, biri büyük iki parçaya ayırıyoruz. Büyük olanı 3 mm. kalınlığında açıp kabın tabanına, kenarları da kapatacak şekilde yerleştiriyoruz. İçine pilavı boşaltıyoruz. Hamurun küçük parçasını da aynı şekilde açıp pilavın üzerine kapatıyoruz. 200 derece ısıtılmış fırında perde pilavını kızarana kadar pişirin. Ters çevirip servis yapın.

KİTEL

MALZEMELER

DIŞI İÇİN:
Yarım kilo ince bulgur
1 çay bardağı irmik
Tuz
Ilık su

İÇİNE:
2 adet soğan
300 gr. orta yağlı kıyma
Birkaç dal maydanoz
3 çorba kaşığı sıvı yağ ya da margarin
1 tatlı kaşığı reyhan
Tuz
Karabiber
Pul biber

YAPILIŞI:
Bulguru, suyu ve tuzu derin bir kaba alıyoruz. İrmiği de ekleyerek bulgur tüm sertliğini kaybedip yumuşayana kadar, 15-20 dakika yoğuruyoruz. İç malzeme için ince kıyılmış soğanı yağ ile kavuruyoruz. Kıymayı ekleyip suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Baharat ve tuzu ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Hazırladığınız bulgurlu harçtan limon büyüklüğünde parçalar koparıp baş parmağımızla açıp aynı içli köfte gibi inceltiyoruz. İçine kıymalı iç harçtan bir çorba kaşığı koyup kapatıyoruz. Üçgen ya da yuvarlak şekil vererek yassılaştırıyoruz. İç malzeme bitene kadar işleme devam ediyoruz. Tencereye sıcak su, iki tane limon tuzu ve tuz ekleyerek kaynamaya bırakıyoruz. Yaptığımız hamurları dörder beşer atarak haşlıyoruz. Su üstüne çıkıyorsa pişmiş demektir. Ben görüntü için dış harca yoğururken bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber ekledim. Üzerine eritilmiş tereyağı da dökebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA