Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Domates biber patlıcan

Barış Manço'nun unutulmaz şarkısından ilham ile bugün sizler için domatesli, biberli, patlıcanlı tariflere yer veriyorum. Yaz ikliminin özellikleri sayesinde domatesler oldukça güzel bir rayiha (hoş koku) sahibi olurlar. Domates, genel olarak ekildikten 100 gün sonra toplanmaya hazır hale gelir. Bu süre, kullandığınız tohumun özelliklerine göre değişim gösterebilir. Biber; eski çağlardan itibaren tüketilen bir besindir. Bazı kaynaklar, biberin tarihinin 1700 yıldan fazla olduğunu belirtir. Çok eski çağlardan itibaren mutfaklarda yemeklere tat vermek için kullanılan biber, aynı zamanda alternatif tıpta hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Çünkü biber, birçok hastalığı tedavi ederken bazı önemli hastalıklara yakalanma riskini de azaltır. Patlıcanın iyisi demek; patlıcanın hafif ve yumuşak olması demektir. Bunu anlamak için patlıcanı elinizle hafifçe yoklamanız yeterli. Patlıcanı seçerken dikkat edeceğiniz diğer nokta da rengidir. Patlıcanın koyu mor bir renge sahip olması, tadının güzel olacağı anlamına gelir. Bugünlük benden bu kadar. Hepinize şimdiden afiyet olsun...

BİBERLİ ÇÖKELEK

MALZEMELER

2 kg. lor
1 kg. acı biber (Arnavut biberi)
Tuz
Zeytinyağı

YAPILIŞI:
Biberleri iyice yıkayıp doğrayın. Daha sonra loru ve biberi bir tencereye veya uygun bir yere alın. Eğer lor peyniri tuzsuzsa tuz ekleyip iyice ovun. Uygun bir kavanozun dibine zeytinyağı koyun. Daha sonra lorlu karışımı kavanoza kaşıkla ya da elinizle bastırarak koyun. En üstüne elinizle bastırarak dümdüz olmasını sağlayın. Üzerini, hava almasını engellemek için zeytinyağıyla kaplayın. Birkaç gün dinlendikten sonra biberli çökeleğiniz yemeye hazırdır.

PİRİNÇLİ DOMATES YEMEĞİ

MALZEMELER

4 adet iri olgun domates
1 adet büyük kuru soğan
3 adet çarliston biber
3 adet acı biber
1 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
Taze fesleğen
Tuz

YAPILIŞI:
Soğanı ince ince doğrayın. Zeytinyağı ile birlikte tencereye alıp orta ateşte bir fiske tuz ile kavurmaya başlayın. Soğanları yakmadan, şeffaflaşıp yumuşayana kadar pişirin. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp çok ince olmamak üzere doğrayın. Soğanlara ilave edip pişirmeye devam edin. Domatesleri ister kabuklarını soyup tavla zarı şeklinde doğrayın, ister rendeleyin. Doğradığınız domatesleri tencereye ekleyip ateşi kuvvetlendirin. Domatesler suyunu salıp sonra yağını alana kadar kontrollü olarak pişirin. Domatesler suyunu çektikten sonra yıkanmış pirinçleri ve bir büyük su bardağı sıcak suyu ilave edin. Pirinçler pişip yemek suyun büyük bir kısmını çekene kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alın, bir avuç fesleğeni kıyıp yemeğe ilave edin ve dinlenmeye bırakın.

YUFKASIZ PATLICAN BÖREĞİ

MALZEMELER

1 kg. minik patlıcan
3 dilim bayat ekmek
2 adet yumurta
100 gr. beyaz peynir
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım demet dereotu
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI:
Patlıcanları soyup rendeleyin. Pamuklu bir bezin içine koyup süzülmesi için yüksek bir yere asın. Dereotu, peynir ve ekmekleri robotta çekin. Yumurta, karabiber, tuz ve yağı ekleyin. Patlıcanlar yeteri kadar süzüldüğünde üzerine ekmekli harcı ekleyin ve karışımı bir borcama koyun. 170 derece fırında 30 dakika pişirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA