Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Dalları bastı kiraz

Herkese merhaba... İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; lezzetli mi lezzetli sezonluk meyvelerden biri olan kirazla hazırladığım tarifler var. Kiraz, boyu 3-4 metreye kadar uzanan ağaçlarda yetişiyor ve ılıman iklimi seviyor. Kirazın mükemmel tadının yanında sağlık açısından faydaları da çok fazla...

ŞİFALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Kirazın en önemli özelliği, mükemmel bir antioksidan olması. Bol miktarda A vitamini içeren kiraz, bunun yanında C, K ve B6 vitaminlerini de içeriyor. Kiraz; potasyum, demir ve magnezyum açısından da çok zengin. Kirazın sadece meyve olarak değil; kökleri, kerestesi, kabukları, zamkı, yaprakları, çiçekleri, çekirdeği ve meyve sapları ile ne kadar mucizevi bir bitki olduğunu anlatmakla bitmez. Kiraz deyip geçmemek lazım; çekirdeğinden cinsine, sapından yaprağına kadar onlarca faydası ve kullanım alanı var bu meyvenin. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...

KREMALI KEK
MALZEMELER

3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı krema
3.5 su bardağı un
100 gr. kiraz (çekirdekleri ayıklanmış)
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı nişasta

YAPILIŞI: Ayıklanmış kirazların üzerine nişasta ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz. Bir kasenin içinde yumurtaları kırıyoruz. Üzerine şekeri ilave edip güzelce çırpıyoruz. Ardından süt, sıvı yağ ve eritilmiş tereyağını ilave edip karıştırıyoruz.
Kremayı da ilave ederek tüm malzemeleri birbirine iyice yediriyoruz. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ekliyoruz. Son olarak kirazları da ekleyerek tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına alıp önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişiriyoruz.

KİRAZLI YAZ TATLISI
MALZEMELER

4 su bardağı süt
5 yemek kaşığı irmik
1 yemek kaşığı buğday nişastası
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi
5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağı Kirazlı sos için:
500 gr. kiraz
4 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
1 tatlı kaşığı limon suyu

YAPILIŞI: İrmik, şeker, nişasta, Hindistan cevizi ve sütü karıştırıyoruz.
Kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Ocaktan aldıktan sonra vanilya ve tereyağını ekleyip karıştırıyoruz.
Servis kaselerine paylaştırıyoruz.
Kirazlı sos için; kirazın çekirdeklerini ayırıyoruz. Robottan geçiriyoruz. Üzerine şekeri ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz. Bir tatlı kaşığı nişastayı, bir çay bardağı soğuk suyla karıştırıp kiraz sosuna ekleyip pişiriyoruz. Servis ederken kaselere paylaştırıp servis ediyoruz. Bu tatlıyı isterseniz kek kalıbına döküp ters çevirebilir ya da aralarını bisküvi kırıntıları, fındık-fıstık gibi malzemelerle süsleyebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA