Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mantarın hikayesi

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, binlerce yıldır gerek gıda, gerekse tıbbi amaçlarla kullanılmış olan mantarı mercek altına alıyorum.
Mantarlar, her ne kadar daha önceleri bitki olarak kabul edilmişlerse de; bugün geldiğimiz noktada artık mantarlar alemi de diyebileceğimiz farklı ve zengin tür çeşitliliğine sahip canlılar olarak kabul ediyoruz.

MANTAR FESTİVALI
14 binin üzerinde mantar türü olsa da bunların sadece 3 bin çeşidi yenen mantarlar olarak dünya mutfaklarında yer edinebilmiştir.
Mantarlar, tarih boyunca insanların merakını cezbeden canlılar olmuşlardır.
Gerek antik dönem, gerek yakın zaman içerisinde bu özelliklerini hep korumuşlardır.
Firavunlar, mantarlara çok büyük bir değer verirken, Yunanlılar, mantarları savaşlarda savaşçıları için güç veren büyük bir besin kaynağı olarak görmüşlerdir.
Çinliler mantarları, sağlıklı bir gıda kaynağı olarak görürken, Romalılar ise Tanrı'nın bir hediyesi olarak kabul etmişler, adına festivaller düzenlemişlerdir.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

MANTARLI BÖREK
YAPILIŞI: Mantarları yıkıyoruz ve ince ince doğruyoruz. İçi için; doğradığımız soğanı, biberi ve domatesi sıvı yağda kavuruyoruz. Üzerine mantarları, limon suyunu ilave edip suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Baharatları ve tuzu ilave edip karıştırıyoruz. Sosu hazırlayıp yarısını yufkanın üzerine döküp her tarafına yayıyoruz. İkinci yufkayı üzerine serip kalan sosu döküyoruz. Üçüncü yufkayı serip 16 parçaya bölüyoruz. Her parçaya harçtan paylaştırıyoruz. Sigara böreği sarar gibi sararak yumurta sarısı sürüyoruz ve fırında pişiriyoruz.

MALZEMELER
3 adet yufka
SOS İÇİN:
1.5 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için)
125 gr. oda sıcaklığında erimiş margarin
İÇİ İÇİN:
Yarım kg. mantar
1 adet soğan
3 adet sivri biber
1 adet domates
Kekik
Karabiber
Kimyon
Kırmızı biber
Tuz
Limon

MANTAR ÇORBASI

YAPILIŞI: Mantarları limonlu suya doğruyoruz. Tereyağını eritip zeytinyağı ekliyoruz ve mantarları ısınan yağda sote ediyoruz. Kavrulduktan sonra soğanları, sarımsağı ve unumuzu ekliyoruz. Biraz çevirip suyunu ekliyoruz. Kaynayınca bir bardak sütü ekliyoruz. Ocaktan inmeye yakın tuzunu atıyoruz. Kaselere paylaştırarak servis ediyoruz.

MALZEMELER
9-10 adet mantar
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı un
1 diş sarımsak
1 küçük kuru soğan
1 su bardağı süt
5 su bardağı su
Karabiber ve tuz

FIRINDA MANTAR GRATEN

MALZEMELER
1 adet büyük soğan
5 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
2 adet kapya biber
Yarım kilo mantar
Tuz, pul biber, karabiber, kimyon ve kekik
BEŞAMEL SOS İÇİN:
1.5 yemek kaşığı margarin
1 dolu yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
ÜZERİ İÇİN: Kaşar peyniri
YAPILIŞI: Sebzeleri doğruyoruz. Tavaya sıvı yağı koyup sebzeleri kavuruyoruz. Salçayı ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Az miktarda su koyup salçanın sulanmasını sağlıyoruz ve mantarı ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz. Biraz kavurup borcama alıyoruz. Beşamel sos için; tencereye yağı alıp eritiyoruz. Sonra unu ekleyerek karıştırıyoruz. Bir-iki dakika kavurup azar azar sütü ekleyip karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Muhallebi kıvamından daha cıvık olunca altını kapatıyoruz ve yemeğimizin üzerine döküyoruz. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpiyoruz ve 200 derece fırında pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA