Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kurabiye canavarlarına...

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, herkesin severek yediği kurabiyeye yer veriyorum.
Kurabiyenin oluşumu tamamen şans eseri olarak ortaya çıkmış. Önceki dönemlerde kullanılmakta olan ve bir çeşit termometre görevi gören kurabiyeler; hamur şeklinde hazırlanarak ekmek fırını ve benzeri alanlarda, ekmekleri fırına sürmeden önce fırının ısınıp ısınmadığını kontrol etme amaçlı yapılmaya başlanmış. M.S. 7'inci yüzyılda kurabiyeler, çikolatalı ve benzeri şekilde denenmeye başlanmış. Sonrasında ise 17'nci ve 18'inci yüzyılda sürekli olarak değişik şekillerde ve tatlarda kurabiyeler üretilerek günümüze kadar gelmiş.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

FINDIKLI KURABİYE

MALZEMELER
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurta beyazı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 paket (250 gram) yumuşak margarin
4 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 kase fındık tozu
ÜZERI IÇIN:
3 yemek kaşığı pudra şekeri
YAPILIŞI: Bütün malzemeleri yoğurma kabına alıp kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuruyoruz. Hamurdan avuç içi kadar parçalar kopartılarak yuvarlıyoruz ve fırın tepsisine diziyoruz. Kurabiyeleri, 160 derece fırında 20-25 dakika pişiriyoruz. Pudra şekeri ve tarçını karıştırıyoruz. Kurabiyeleri fırından alır almaz tarçınlı karışıma bulayarak servis tabağına alıyoruz.

VANİLYALI KURABİYE

MALZEMELER
1 paket vanilya
1 adet yumurta
100 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
2 çay bardağı mısır nişastası
1 su bardağı pudra şekeri
Aldığı kadar un
ÜZERI IÇIN:
Pudra şekeri
YAPILIŞ: Yoğurma kabımızın içerisine bütün malzemeyi alıp karıştırıyoruz. Ardından kaşık ile az az un ilave ederek kurabiye hamurumuzu yoğuruyoruz. Hamura ister yuvarlayarak şekil verin, isterseniz minik kalıplarla şekillendirin. Fırın tepsisine dizip 180 derecede pişiriyoruz. Üzeri çok az pembeleşince fırından aıyoruz. İlk sıcaklığı geçip biraz ılınınca üzerine pudra şekeri serpiyoruz.

BADEMLİ KURABİYE

MALZEMELER
125 gr. margarin
125 gr. tereyağ
1 su bardağı un
1 su bardağı çiğ badem
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvı yağ
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
ÜZERINE:
Bol pudra şekeri
YAPILIŞI: İlk önce bademlerimizi iri çekip tavaya alıyoruz, üzerine 1 su bardağı unu ilave ederek kısık ateşte kontrollü olarak rengi dönene kadar güzelce kavuruyoruz. Kavrulduktan sonra geniş bir kaba boşaltıp soğumaya bırakıyoruz; tamamen buz gibi soğumuş olması gerekiyor. Yoğurma kabımızın içine yumuşak margarini ve tereyağını alıyoruz. (Aslında tamamen tereyağlı olması gerekir, orjinali budur ama ağır olduğu için ben yarı yarıya kullanmayı tercih ediyorum; seven tamamen tereyağ ile de yapabilir) Yoğurma kabımızın içine tüm malzemeleri, soğuyan unu ve bademi koyarak yoğuruyoruz. Kurabiye kıvamını alana kadar un ilave ediyoruz. Hamuru düz bir zeminde açıyoruz. Eğer yarım ay şeklinde kalıplarınız varsa onlarla şekil çıkartabilirsiniz ama yoksa benim gibi su bardağı ile yarım yarım keserek yarım ay şekli verebilirsiniz. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz, 180 derece fırında kontrollü olarak pişiriyoruz. Fırından çıktıktan sonra soğumasını beklyoruz. Tamamen soğuyanca üzerine bol pudra şekeri serpiyoruz ve çayın ya da kahvenin yanında servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA