Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Baş ucumdaki portakal

Zengin C vitamini içeriği sebebiyle kış aylarında yakalandığımız hastalıklarda hep baş ucumuzda bulunan, büyüklerin tüm sağlık tavsiyelerinin baş kahramanı olarak rolünü kimseye kaptırmayan bir meyvedir portakal. Meyvesinin dilim dilim yenmesinin yanı sıra, kabuğunun rendelenmesi efsanevi aromalara sebep olur.
İdilika'nın Mutfağı bugün hem reçeli, hem konservesi yapılan, etli dilimleri olan, doğal suyu ve keskin tatlı lezzetiyle meşhur, mis kokulu mayhoş meyve portakal ile doldu taştı. Tavuk suyu çorba her daim iç ısıtan ve şifa dağıtan imajıyla öne çıkan bir çorba çeşididir.
Bugün tavuk suyuna çorbaya yeni boyut kazandırarak kış sofralarında daha besleyici bir hal almasını sağlamak istedim ve içine portakal suyu ilave ettim.

AROMATİK BİR TAT

Portakal; somon, ördek ve portakal kabuğu ile pişen papaz yahni gibi birçok tuzlu ana yemeğe de aroma vermiştir.
Ben de avcı böreğinin iç harcını havuçtan hazırladım ama aromasında portakal var. Aromatik tatları seviyorsanız, işte tarifi...

PORTAKAL AROMALI TAVUK SUYU ÇORBA

MALZEMELER
1 adet yeşil köy biberi
1 adet rendelenmiş havuç
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet haşlanmış tavuk göğsü
1 adet portakalın suyu
3 su bardağı tavuk suyu
Tuz
Karabiber
MEYANESİ İÇİN:
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
Yarım limon suyu
YAPILIŞI:
Öncelikle tüm çorba malzemesini tencereye aktarın ve kaynatın. Ayrı bir kapta meyane malzemesini çırpın. Çorbanın suyundan bir kepçe alıp ılınması için meyaneyle karıştırın, yavaş yavaş çorbaya ilave edin.

PORTAKALLI BALKABAĞI TATLISI

MALZEMELER
1 kg. organik balkabağı
2 adet portakal
3 su bardağı toz şeker
SERVİS İÇİN:
1 kase file Antep fıstığı
100 gr. kaymak
YAPILIŞI: Balkabaklarının üzerine portakal dilimlerini dizin. Toz şeker ve bir su bardağı su ilave edip kısık ateşte pişirin. Üzerine kaymak ve Antep fıstığı koyarak servis edin. Bir kere bu tatlıyı deneyin, bir daha kabak tatlısını portakal olmadan pişirmeyeceksiniz. Bu konuda o denli iddialıyım. Bir aile geleneği olarak bizler, balkabağı tatlısını daima portakal ile pişiriyoruz. Portakalın suyu kabağa nüfuz ediyor ve servis ederken en üste eklenen portakal reçeli dilimleri kapış kapış yeniyor.

PORTAKALLI HAVUÇLU AVCI BÖREĞİ

MALZEMELER
KREP İÇİN:
1 su bardağı un
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Tuz
Karabiber
İÇ MALZEMESİ İÇİN:
1 kg. havuç
1 adet portakalın suyu ve rendesi
2 yemek kaşığı lor peyniri
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
KIZARTMAK İÇİN:
2 adet yumurta
1 kase ekmek kırıntısı
Ayçiçek yağı
YAPILIŞI: Krep malzemesini çırpıp yağladığınız krep tavasına birer kepçe dökün. Arkalı önlü pişirin. İç malzemesi için sarımsak, rendelenmiş soğan ve rendelenmiş havucu, portakal suyuyla pişirip soğutun. Portakal kabuğu rendesi ilave edin. Kreplerin içine pişmiş havucu ve peynirleri koyup rulo halinde sarın. Krep rulolarını önce çırpılmış yumurtaya, sonra ekmek kırıntısına bulayıp kızgın yağda kızartın ve ortadan ikiye keserek ara sıcak olarak servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA