Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Cevizli lezzetler

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, doğanın bize sunduğu en güzel lezzetlerden biri olan, aynı zamanda Omega 3 zenginliği bakımında şifa deposu bir besin olan cevizden söz edeceğim.

KALBİ KORUR
Ceviz; çok az sayıda besin türünün içerdiği çok güçlü antioksidan görevi gören elementler barındırır. Bunlardan birisi olan aminoasitler, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olurken, Omega 3 yağının içerdiği alfa-linolenik asit, patolojik kan pıhtısını önemli ölçüde engeller. Ayrıca günlük olarak tükettiğiniz üç ceviz, kan şekeri ve kolesterol seviyesini düzenli bir seviyede tutmaya yardımcı olur. Ceviz, Orta Asya sıradağlarının doğal bitki örtüsüdür. Buradan Sincan'a, Kazakistan'a, Türkmenistan'a, İran'a, Irak'a, Azerbeycan'a, Gürcistan'a ve Türkiye'ye yayılmıştır. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...



CEVİZLİ ÇORBA
MALZEMELER
6 su bardağı tavuk suyu
2 diş sarımsak
2 dal taze soğan
1/5 su bardağı dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı rendelenmiş muskat

ÜZERİ İÇİN
1-2 dal taze kişniş
İri çekilmiş ceviz içi

YAPILIŞI:
Sarımsak, taze soğan ve cevizleri iyice kavuruyoruz. Daha sonra tavuk suyunu ve baharatları ilave ediyoruz. Kısık ateşte 30 dakika kaynattıktan sonra blender'dan geçiriyoruz.


CEVİZLİ KROKANLI ISPANAK SALATASI
MALZEMELER
KROKAN İÇİN:
1 su bardağı ceviz
Yarım su bardağı toz şeker

SALATA İÇİN:
1 paket baby ıspanak
Yarım kase kurutulmuş domates
100 gr. parmesan

SOS İÇİN:
1 kahve fincanı balsamik sirke
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 yemek kaşığı soya sosu

YAPILIŞI:
Öncelikle krokanı yaparak başlıyoruz. Cevizleri ortadan ikiye kırıyoruz. Bir teflon tavada şekeri eritiyoruz. İyice erimiş fokurdayan karamelin içine cevizleri atıp beraberce kavuruyoruz. Sıcakken kaşık yardımı ile yağlı kağıdın üzerine döküyoruz ve donmalarını bekliyoruz. Salatayı servis ederken, ıspanakların üzerine kurutulmuş domates ve ceviz krokanlarını paylaştırıyoruz. Sosunu döküp tıraşlanmış parmesan ile servis ediyoruz.

PATATESLİ CEVİZLİ İÇLİ KÖFTE
MALZEMELER
3 çay bardağı çiğ köftelik bulgur
3 orta boy patates
3 diş sarımsak
Yarım soğan
Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz
1.5 yemek kaşığı isot
1.5 tatlı kaşığı karabiber
1.5 tatlı kaşığı tarçın
1.5 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı pul biber
1.5 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Zeytinyağı

YAPILIŞI:
İsot biberini bir kaseye alıyoruz, üzerine bir parmak geçecek kadar zeytinyağı koyup beklemeye bırakıyoruz. Patateslerin kabuklarını soyup haşlıyoruz. Çiğ köfte yoğurma kabına üç çay bardağı bulguru koyup üzerine patatesi haşladığımız sudan iki çay bardağı döküp karıştırıyoruz. Üzerini kapatıp 15 dakika dinlendiriyoruz. Dinlenen bulguru elimizle ezerek yoğurmaya başlıyoruz. Domates salçası, biber salçası ve bir avuç zeytinyağı ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Bu şekilde beş dakika yoğuruyoruz. Soğan ve sarımsağı rendeleyip bulgura ekliyoruz ve yoğurmaya devam ediyoruz. Bulgurun kuruluğunu azaltmak için ara ara elimizi zeytinyağına batırıyoruz. Baharatları ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Bulgur iyice ezilince patatesleri ekliyoruz. Üzerine zeytinyağı gezdirip hamur gibi olana kadar yoğurmaya devam ediyoruz. En son cevizi ekleyip yoğuruyoruz. Elimizle şekil verip servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA