Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Evde sirke yapıyoruz

Bugün evde kendi sirkemizi kendimiz yapıyoruz. Evde doğal yöntemlerle sirke yaptığımız zaman sirkenin üzerinde jelimsi çok ince bir tabaka oluşur, işte bu tabaka sirke anası yani doğal sirke mayasıdır. Evde sirke yaptığımız zaman, yaklaşık iki ay sonra sirkeyi tüketmeye hazır hale gelir. Fakat bir ay sonra sirkeyi süzer, altı ay sonra tüketmeye başlarsanız, sirkeniz daha kaliteli hale gelir. Sirke anası ile yapılan sirkede bu süreç, biraz daha hızlanır.

ELMA MI, ÜZÜM MÜ?

Elma sirkesi, salatalara lezzet katmanın yanı sıra bakteri üremesini önler, cilt ve vücut bakımında asit dengesini düzenler ve zayıflamaya yardımcı olur. Doğal bir temizlik ürünü olarak da kullanılan elma sirkesinde var olan bazı maddeler pek az besinde bir arada bulunur. Üzüm sirkesinin ise yeri bazı damaklar için bambaşkadır. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

ÜZÜM SİRKESİ

MALZEMELER
1 kg. üzüm
3 litre su
1 yemek kaşığı iri bulgur
1 yemek kaşığı nohut
1 dilim ekmek içi
1 yemek kaşığı tuz
YAPILIŞI: Üzümler yıkanır ve süzülür. Plastik bir kaba doldurulup üzerine tüm malzeme eklenir. Kabın ağzı, tülbent gibi hava geçiren bir örtüyle kapatılır ve serin bir yerde 20 gün bekletilir. Sonra üzümler iyice sıkılıp posası çıkarılarak suya karıştırılır. Ardından cam şişe veya kavanozlara dökülür. Bu şekilde 2-3 ay kadar bekletilir. Ne kadar eskirse o kadar güzel olur.

NAR SİRKESİ

MALZEMELER
3-4 adet orta boy nar
1 çay bardağı sirke
5-6 adet nohut
1 tatlı kaşığı bal
1 yemek kaşığı kaya tuzu
YAPILIŞI: Nohutlar yıkanıp kavanozun dibine yerleştirin. Üzerine nar tanelerini doldurun. Kavanoza balı da ilave edin. Sirkeyi içme suyuyla sulandırıp kaya tuzunu içine ekleyin ve eritin. Sirkeli ve tuzlu karışımı kavanoza boşaltın. Kavanozun üstünü içme suyuyla tamamlayın. Ağzını bir tülbentle kapatıp paket lastiği ile sabitleyin ve kavanozu güneş almayan bir yere yerleştirin. Her gün bir kez kaşıkla karıştırın. Narlar dibe çökene kadar bu işlemi sürdürün. Sirkeniz 20-25 gün içinde hazır olacak. Süzdükten sonra dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.

EV YAPIMI ELMA SİRKESİ

MALZEMELER
5-6 litrelik cam kavanoz
2 kg. elma
Bir çay kaşığı şeker
Bir çay kaşığı tuz
Birkaç tane nohut ya da bir parça ekmek
YAPILIŞI: Elmalar dörde bölünür, büyükse biraz daha küçük kesilir. Çekirdekli kısımlar çıkarılır. Kavanozun yarısını kaplayana kadar yerleştirilir ve nohut eklenir. Üzerine içme suyu doldurulur. Çıkacak gaz için bir parça boşluk bırakmak gerekir. Bir çay kaşığı şeker ve tuz ekleyip karıştırılır. Kavanozun üzeri tülbentle kapatılır, bağlanarak sabitlenir. Mayalanma için karışımın hava alması gerekir. 30–45 gün beklemeye bırakılır. Arada bir tahta kaşıkla karıştırmak faydalı olur. Sirke sinekleri oluşmaya başladığı zaman, elma posası süzülüp atılır. Posayı ayırdıktan sonra sirkeye bir çay kaşığı şeker ve bir çay kaşığı tuz eklenip karıştırılır. Kavanozun kapağı kapatılıp serin ve ışık almayan bir yerde saklanır. Bir süre sonra sirkenin üzerinde sirke anası denen maya oluşur. Beyaz, şeffaf halka biçimli maya ve keskin koku, sirkenin hazır olduğunu bildirir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA