Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Denizli Mutfağı

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Denizli mutfağına konuk oluyoruz. Denizli'ye has yöresel lezzetler ve pişirme usulleri o kadar çeşitlilik gösteriyor ki, bu çeşitlilik içinde nefis kokular eşliğinde kaybolduğumu söyleyebilirim.

YÖRESEL TATLAR

Tarhanadan kuru börülce çorbasına kadar çok enteresan çorbalara sahip Denizli. Et yemeklerini incelediğimde; tandırın en güzelinin Balıkesir kıvırcık kuzusu ile yapıldığını görüyorum. Tas kapama, sirkeli et, ciğer sarma, saçta işkembe de yine bu şehre ait yöresel et yemekleri arasında. Şehrin mutfağında patlıcanlı yemekler de gözümden kaçmıyor; patlıcanlı güveçler, kuru patlıcan dolmaları, patlıcanlı gözlemeler...

OT YEMEKLERİ

Ege bölgesine has en önemli lezzetlerden biri olan ot yemekleri de bu mutfağın vazgeçilmezleri arasında. Taratorlu börülce salatası, ebegümeci salatası, filiz salatası ve benzeri otlardan yapılan börekler, sıkça tercih ediliyor.

FIRINDA PİLAV

Buldan kebabına gelince... Bu kebap hem sunum, hem de pişirme tekniği açısından benim çok ilgimi çeken bir yemek oldu ilk tanıştığımızdan bu yana. Yapımı, ön hazırlığı son derece basit, piştikten sonra sofradaki duruşu oldukça ihtişamlı. Denizli'nin Buldan ilçesinden ismini alan bu kebabı kalabalık aile yemekleri için şiddetle öneriyorum. Bugünlük benden bu kadar... Denizli mutfağı Anadolu'daki birçok mutfak gibi anlatarak ya da yazılarak bitirilebilecek türden değil. Denizlilere buradan selam olsun. Başka yemek tariflerinizi de gönderirseniz denemekten keyif alırım. Bana idilikanınmutfağı@sabah. comt.tr adresinden ulaşabilirsiniz...

ÇITIR HELVA

MALZEMELER
1 kg. pekmez
2 su bardağı susam
1 adet kuru yufka
YAPILIŞI:
Pekmez ve yufkayı bir tencereye koyup karıştırıyoruz. Üzerine susam ekliyoruz. Kısık ateşte karıştırarak pişiriyoruz. Soğuk olarak servis ediyoruz.

DENİZLİ'NİN DİĞER LEZZETLERİ

Kedi börülcesi çorbası
Kumbar dolması
Taratorlu börülce
Sirkeli et

BULDAN KEBABI

MALZEMELER
500 gr. dana kuşbaşı
2 adet patates
250 gr. arpacık soğan
2 su bardağı pilavlık pirinç
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı salça
Birer tatlı kaşığı tuz, karabiber, kekik
3 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Etlerimizi tencerede suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Bu arada patatesleri kuşbaşı et büyüklüğünde doğruyoruz. Arpacık soğan, bir yemek kaşığı salça ve baharatlarla patatesleri bir kapta harmanlıyoruz. Etleri ekleyip fırına dayanıklı bir kaseye koyuyoruz. Fırına dayanıklı bir kabın ortasına ters çevirerek oturtuyoruz. Etrafına üç su bardağı suyu ekliyoruz. 180 derecede 40 dakika pişiriyoruz. Bu süre sonunda iki su bardağı yıkanmış pirinci eşit bir şekilde yayıyoruz ve üç kaşık tereyağını ekliyoruz. Üzerini folyo ile kaplayıp 12-15 dakika kadar daha fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.

PÜF NOKTASI
Patatesleri isterseniz önceden kızartabilirsiniz, o zaman dışı daha çıtır olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA