Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Çıkar ağzından şu baklayı

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, tam da bahar ruhuna uygun baklalı tarifler veriyorum.
Ege ve Akdeniz kokan bir besin olan bakla, şifalı gıdaların başında geliyor. Düşük kalorili olması, kalp sağlığını koruması, vitamin ve mineral bakımından zengin olmasından dolayı sofralarımızın göz bebeği olması gereken bir sebzedir bakla.
Baklanın taze bakla olarak tüketilmesi ve tanelerinin kurutularak kuru bakla olarak da satışa sunulması, bakla yemeklerinin çeşitliliğini artırmıştır. Yeşil olan taze baklanın enfes zeytinyağlı yemeği olur ve yanında arkadaşı sarımsaklı yoğurttur. Ayrıca kuru baklayı da en çok fava olarak tüketiriz.
Bugünlük benden bu kadar. Bana idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA

MALZEMELER
1 kg. taze bakla
1 demet taze soğan
Unlu, limonlu su
Zeytinyağı
Tuz
ÜZERİ İÇİN:
Sarımsaklı yoğurt
YAPILIŞI: Taze baklaları küp küp doğruyoruz. Dörde bölünmüş limon ve bir kaşık un ilave edilmiş suyun içine atıyoruz. Taze soğanları minik minik doğruyoruz. Tencereye biraz zeytinyağı döküyoruz, üzerine soğanları diziyoruz. Ardından unlu limonlu suyun içinden kevgirle aldığımız baklaları tencereye koyuyoruz. Tuz ilave edip kapağını kapatıyoruz ve kısık ateşte pişiriyoruz. Pişince bol dereotu ve sarımsaklı yoğurt ile servis ediyoruz.

İÇ BAKLALI ENGİNAR

MALZEMELER
6 adet çanak enginar
Yarım kg. iç bakla
2 adet limon
Tuz
Zeytinyağı
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı un Dereotu
YAPILIŞI: Enginar çanaklarını limonlu suda bekletiyoruz. Ardından enginarları iç kısımları alta gelecek şekilde tencereye diziyoruz. Üzerine doğradığımız soğanları, zeytinyağını, tuzu ve şekeri koyup un serpiyoruz. Enginarların üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip kısık ateşte pişiriyoruz. Diğer yandan baklaları haşlayıp kabuklarını soyuyoruz. Enginarlar pişince baklaları da içine atıp 15 dakika daha pişiriyoruz. Enginarları servis tabağına ters çevirip üzerlerine baklaları diziyoruz, dereotu ile süsleyip servis ediyoruz.

BAKLA SARMA

MALZEMELER
1 su bardağı bakla
Salamura yaprak
1 su bardağı ince bulgur
3 adet kuru soğan
1'er demet maydanoz, dereotu
2 yemek kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı biber salçası
1 adet soğan
Sıvı yağ
YAPILIŞI: Öncelikle baklayı bir gece önceden ıslatıyoruz. Ertesi gün kabuklarını soyarak minik minik doğruyoruz. İncecik doğranmış soğan, bulgur, bakla, maydanoz, dereotu, salça, nane, pul biber ve karabiberi karıştırıyoruz. Salamura yaprakların her birinin içine bir tatlı kaşığı iç harçtan koyarak sarıyoruz. Bir adet soğan ve dört büyük domatesi rendeleyip tuz, karabiber ve sarımsak ekleyerek dolmaların üzerine döküyoruz.

PÜF NOKTASI
İç harcı yarım saat kadar bekletirseniz bulgur iyice ıslanır, iç harcınız daha homojen bir karışım olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA