Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Sımsıcak lezzetler

Malum havalar çok soğuk, grip her yerde kol geziyor. 'Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır' sözünden yola çıkıyorum. Mart ayının dert ayı olmaması, çorbada benim de bir tutam tuzumun bulunması için size tam hasta çorbası diye adlandırabileceğimiz bir çorba tarifi vereceğim.

GEÇMİŞİ BİN YILLIK
Bin yıllık geçmişe sahip olan çorba, ilk dönemler meşe palamudu gibi bitki ve hayvan kabukları içinde yapılmış. Ortaçağ'da ise üzerinde buharı tüten, içinde et ve sebze suyunun piştiği tencerelerde görülmüş. Bu da İngilizce'de 'et suyu' anlamına gelen 'soup'un özünü oluşturmuştur. Ama çorba, bildiğimiz şeklini Fransa'da almış.

HALSIZLİĞE PANZEHİR
Konsantre çorbalar, 1500'lü yıllarda Fransa'da sokak satıcıları tarafından ucuz fiyatlarla satılıyormuş. 1600'lerde çorba reklamları yapılmaya başlamış. Çorba, fiziksel yorgunluğun panzehiri olarak lanse edilmiş. Mart ayına özel vereceğim bu kış çorbasının yanına ise sıcacık iki önerim daha olacak: Anne köftesi ve çocukların görünce karşı koyamayacağı bir patates yemeği.

AKORDİYON PATATES

YAPILIŞI: Yıkayıp kuruladığımız patatesleri bıçak yardımıyla eşit aralıklarla dilimliyoruz. Dilimlerinin kopmamasına özen gösteriyoruz. Ardından fırın kabına diziyoruz. Kabın içine taze kekikleri, ikiye böldüğümüz sarımsakları ve biberiye dalını ilave ediyoruz. Fırına vermeden üzerine biraz zeytinyağı gezdiriyoruz, tuz ve karabiber serperek lezzetlendiriyoruz. Patatesleri 185 derecede önceden ısıttığınız fırında 40 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkan patateslere tereyağı ilave ediyoruz. Fırının ızgarasını açarak patatesleri 10 dakika daha pişiriyoruz. Tereyağını kaşık yardımıyla patateslerin üzerine gezdiriyoruz ve doğradığımız taze yeşilliklerle servis ediyoruz.

MALZEMELER
5-6 adet taze patates
2-3 sap taze kekik
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım baş sarımsak
1-2 dal biberiye
2-3 yemek kaşığı tereyağı
Taze yeşillikler

KIŞ ÇORBASI

YAPILIŞI: Bütün sebzeleri temizleyip yıkıyoruz. İrice doğrayıp tencereye alıyoruz. Üzerine sekiz-dokuz su bardağı su ilave ediyoruz. Tuz ve karabiber ekleyip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Tereyağında unu kavuruyoruz. Kavurduğumuz unu sebzelerin içine alıp blender'dan geçiriyoruz. İnce ince kıydığımız dereotunu ilave ediyoruz. Limon ile servis ediyoruz.

MALZEMELER
1 adet küçük brokoli
1 adet pırasa
1 adet havuç
1 adet kırmızı biber
1 adet domates
2-3 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Bir tutam dereotu
TERBİYESİ İÇİN:
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı ve un

ANNE KÖFTESİ

MALZEMELER
500 gr. dana kıyma
1 adet yumurta
1 adet soğan
2 diş sarımsak
Yarım çay bardağı galeta unu veya ekmek içi
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yarım demet maydanoz
1'er çay kaşığı kırmızı toz biber ve pul biber
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı köfte baharatı
Tuz
YAPILIŞI: Derin bir kabın içine soğanı rendeliyoruz. Üzerine yumurta, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş sarımsak, baharatlar, tuz, ekmek içi veya galeta unu ekleyip yoğuruyoruz. Pürüzsüz hale gelince köftemizi yarım saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle sekil verip yapışmaz bir tavada kızartıyoruz ya da yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA