Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Edirne sofrası

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, şen insanları, nefis yemekleri ve kültürleriyle farkını her zaman gösteren Edirne mutfağına konuk oluyoruz. Edirne mutfağı, genellikle Osmanlı saray mutfağının lezzetlerini yansıtan bir mutfak kültürüne sahiptir.

ŞÖLEN YEMEĞİ

Ben bugün sizlere, Edirne mutfağında en çok hoşuma giden üç tariften bahsediyorum. Bir tanesi damat paçası, diğeri enfes bir ezme olan mamzana, son olarak da Edirne'nin meşhur tatlılarından biri olan gaziler helvası. 'Allah'ım bu ne lezzet!' dedirten bu üç tarifi başucu reçetelerinizin arasına eklemeyi unutmayın. Bu tarifler, her eve lazım türden. Balkanlar'daki Türkler'in beraberinde getirdiği o harika mutfağın, lezzetlerinden biri Trakya'da, Kırklareli ve Edirne civarında karşımıza çıkan damat paçası. Adeta bir şölen yemeği kıvamında. Pomak ve Boşnak mutfağında da yapılan bu dayanılmaz lezzetteki yemek, Edirne mutfağı ile özdeşleşmiş durumda... Bugünlük benden bu kadar. Bana idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

MAMZANA

MALZEMELER
2-3 adet közlenmiş patlıcan
2-3 adet közlenmiş kırmızı biber
2-3 adet közlenmiş yeşil biber
2 adet küçük doğranmış domates
Ceviz
Maydanoz
Nar ekşisi
Sarımsak
Sirke
Sızma zeytinyağı
Kırmızı biber
Tuz
YAPILIŞI: Közlenmiş sebzeleri doğruyoruz. Diğer malzemeleri de ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.

GAZİLER HELVASI

MALZEMELER
2.5 su bardağı un
2.5 su bardağı süt
250 gr. margarin
2.5 su bardağı toz şeker
YAPILIŞI: Yağın tamamını eritip soğutuyoruz. Unu ilave edip devamlı karıştırarak, kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Ayrıca sütü şekerle kaynatıp tencereye ilave ediyoruz ve kısık ateşte devamlı karıştırarak 10 dakika pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Servis ederken kaşıkla şekil verip üzerine toz şeker dökerseniz hem görünümü çok güzel olur, hem de yerken çıtır çıtır şekerler ağıza gelir.

DAMAT PAÇASI

MALZEMELER
5 adet yufka
1 adet bütün tavuk
SOSU İÇIN:
3 su bardağı tavuk suyu
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı yoğurt
2 adet yumurta
2 diş sarımsak
1 kahve fincanı sirke
AYRICA:
3-4 su bardağı tavuk suyu
ÜZERINDEKI SOS IÇIN:
2 yemek kaşığı tereyağı
Toz kırmızı biber
YAPILIŞI: Öncelikle tavuğu haşlayıp didikliyoruz. Ardından yufkaları sıkıca rulo şeklinde sararak iki parmak genişliğinde kesip tepsiye diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızartıp soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan yufkaların üzerine üç-dört su bardağı tavuk suyu döküyoruz. Sosu için; tencereye malzemeleri aynı anda koyup pişiriyoruz. Haşlanan yufkaların üzerine gezdirerek sosu döküyoruz. Sosun üzerine tavuk etini yayıyoruz. Tavuk etinin üzerine ise tereyağlı toz biberli karışımdan gezdirip servis yapıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA