Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Türk mutfağında helvanın rolü

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, mutfak kültürümüzün mihenk taşlarından biri olan, kökeni Osmanlı'ya kadar uzanan helvalardan söz edeceğim. Öncelikle helvanın ne anlama geldiğine bir bakalım. Helva, özellikle Orta Doğu ülkelerinde sıkça yapılan bir tatlı olsa da bu lezzetin kökeni Türkler'e dayanır.

ETRAFA DAĞITILIR
Helvanın temel malzemeleri arasında irmik ya da un, şeker, süt, yağ ve kaymak bulunur. Bu malzemelere çam fıstığı ve ceviz ilave edilerek lezzet zenginleştirilir. Helva pişirmek; halk arasında doğum, ölüm, Hac gidişi, asker dönüşü, çocukların okula başlaması gibi özel zamanlarda, mevlitlerde, kandillerde adeta bir gelenek halini almıştır. Helva; Osmanlı döneminde bile en yaygın olarak yapılan tatlılardan biriydi ve komşulara, eşe dosta dağıtmak için de hazırlanırdı. Günümüzde hâlâ bazı yörelerde helva pişirilip dağıtılır. Özellikle üç aylarda, komşulara helva dağıtılması yaygındır. Helva, uygun koşullarda saklanmalıdır ve özellikle nem oranına dikkat edilmelidir. Ayrıca güneşte bırakılmaması gerekir. Helvayla ilgili anlatmak istediklerim bu kadar. Mutlu sofralarda buluşmak dileğiyle...

SARAY HELVASI

MALZEMELER
4 su bardağı un
1 paket margarin
1 su bardağı pudra şekeri

YAPILIŞI:
Unu, tavada kısık ateşte hafif pembeleşene kadar kavuruyoruz, tel süzgeçten geçirip eliyoruz. Margarini eritip ılıtıyoruz. Margarin ve pudra şekerini, una ilave ediyoruz. İyice karıştırarak margarini una yediriyoruz ve helvayı tepsiye bastırıp üzerini düzeltiyoruz. Dilimleyip servis yapıyoruz.



İRMİK HELVASI

MALZEMELER
1 su bardağı irmik
1 çay bardağı un
1.5 su bardağı şeker
1.5 su bardağı su
1.5 su bardağı süt
125 gr. tereyağı
1 çay bardağı kırılmış ceviz

YAPILIŞI:
Öncelikle şeker ve suyu tencereye alıp kaynamaya bırakıyoruz. Ardından tereyağırı tencereye alıp eritiyoruz. İrmik ve unu ekleyip rengi altın sarısı olana kadar karıştırarak kavuruyoruz. Kaynayan şerbete sütü ekleyip karıştırıyoruz ve irmiğe ilave ediyoruz. Cevizi de ekleyip karıştırıyoruz. Tahta kaşıkla karıştırarak pişiriyoruz. Süsleyip servis ediyoruz.



UN HELVASI

MALZEMELER
1.5 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un

ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı şeker
3 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI:
Sıvı yağ ve unu tavaya alıp un kızarana kadar sürekli karıştırarak kavuruyoruz. Bu sırada sıcak su da hazır olmalı. Sıcak suyun içine şeker atıyoruz ve karıştırarak eritiyoruz. Kavrulan unun üzerine, sürekli seri bir şekilde karıştırarak yavaş yavaş şerbeti ekliyoruz. İki-üç dakika daha kısık ateşte karıştırarak, un, şerbeti çekene kadar pişiriyoruz. İsterseniz içine ceviz veya fındık da koyabilirsiniz. Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA