Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Ev yapımı kefir

Herkese merhaba. Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek tarifler ile devam ediyoruz. Ayrana benzeyen ve fermente bir ürün olan, Rusça'da keyif anlamına gelen kefirin bilinen birçok faydası var. Kafkas bölgesinden transfer ettiğimiz şifa deposu kefir, koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu zorlu süreçte en büyük yardımcılarımızdan biri oldu. 'Ev yapımı kefir mümkün mü?' sorusuna ben evet cevabı veriyorum ve en doğal haliyle kefire nasıl ulaşacağımızı sizlerle paylaşıyorum. Diğer yandan içindeki probiyotik organizmaların asit, oksijen ve sıcaklık gibi çevresel faktörlere karşı son derece duyarlı olan kefirin, ısıl işlem gerektiren tariflerde kullanmaması bilgisinden hareket ile kefiri sade tüketmekte zorlanan ya da farklılık arayanlar için de farklı reçeteler hazırladım. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

SALATALIKLI KEFİR

MALZEMELER
300 ml. ev yapımı kefir
1 adet salatalık
Yarım şişe maden suyu
ÜZERI IÇIN:
Taze nane
Kaya tuzu
Pul biber
YAPILIŞI: Salatalıkları rendeledikten sonra maden suyu, tuz, pul biber ve kefiri karıştırıyoruz. Taze nane ile üzerini süsleyebilirsiniz.

ÇİLEKLİ NANELİ KEFİR SMOOTHIE

MALZEMELER
200 ml. ev yapımı kefir
7–8 adet çilek (yaban mersini veya ahududu)
1 yemek kaşığı süzme yoğurt
Üzeri için öğütülmüş keten tohumu
1 tatlı kaşığı bal
YAPILIŞI:
Çilekleri, balı ve süzme yoğurdu çırpıyoruz. Kefiri karışıma ekledikten sonra üzerine öğütülmüş keten tohumu ekleyebilirsiniz.

EVDE KEFİR YAPIMI

MALZEMELER
1 litre günlük süt
Kefir mayası
YAPILIŞI:
Kefir tanelerini plastik kaşık ile kavanozdan alıp cam sürahinin dibine koyuyoruz.
Üzerine ılık sütü (ortalama 25 derece) döküyoruz. Sürahinin ağzını streç film ile kaplayıp biriki delik açıyoruz, karanlık odada 24 saat bekletiyoruz.
24 saat tamamlanınca resimde görüldüğü gibi kefir taneleri yukarı çıkıyor.
Kefir tanelerini ayırmak için plastik süzgeç kullanıyoruz. Ancak çok küçük delikli olmasın. Ayırdığımız kefir tanelerini istersek hemen mayalama için kullanabiliriz, kullanmayacaksak içme suyu ile yıkayıp küçük bir cam kavanoza koyuyoruz.
Yine üzerini geçecek kadar içme suyu koyup ağzını kapatıp buzdolabında saklıyoruz.
Oluşan kefirinizi hemen tüketebilir ya da buzdolabında saklayabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA