Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Soframızdaki mor lezzet: Karadut

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, ilkbahar aylarının sonuna geldiğimiz bugünlerde, neredeyse sonbahar aylarının sonlarına kadar pazarlarda, manavlarda ve marketlerde taze olarak bulabileceğiniz karadutu konuk ediyorum. Karadut, ormanlık alanlarda yetişen bir meyve olarak bilinmektedir. Tüketimi ve talebi her geçen gün artan karadut, kırmızıya çalan mor rengi, yumuşak ve hassas yapısı ve yüzlerce faydalarıyla günümüzün vazgeçilmez ürünlerinden biridir. Karadut içerisinde B grubu, A, C, E ve K vitaminleri bol bol yer almaktadır. Antioksidan açısından zengin olan karadut, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilecek özelliklere de sahiptir. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.

KARADUTLU BİSKÜVİ

MALZEMELER
250 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tarçın
1 adet yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
ÜZERİ İÇİN:
Karadut reçeli
Pudra şekeri
YAPILIŞI: 2 su bardağı unu rengi kahverengiye dönünceye kadar kısık ateşte hiç durmadan kavurup soğumaya bırakıyoruz. Tereyağı, pudra şekeri, yumurta ve sıvı yağı yoğurma kabına alıp kremsi olana kadar karıştırıyoruz. Diğer malzemeleri ve 2 su bardağı kavrulmuş unu da ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Hamurun kıvamını ayarlamak için normal beyaz undan azar azar ekliyoruz. Toparlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Kurabiyelerin ortasına parmağımızla hafifçe bastırıp çukur açıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Fırından çıkan kurabiyeler soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpiyoruz. Ortasına da karadut reçelinden ekleyip servis yapıyoruz.

KARADUT SOSLU KUPTA REMA

MALZEMELER
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 kutu labne
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
KARADUT SOSU İÇİN:
1 su bardağı karadut
1.5 çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı nişasta
1/2 limon suyu
1 limonun rendelenmiş kabukları
YAPILIŞI: Muhallebi için önce tenceremize şeker, un, nişasta alınır. Çırpma teli ile karıştırırken üzerine süt ilave edilir. Ateş üzerine alınıp muhallebi kıvamı alana kadar orta ateşte pişirilir. Muhallebi kıvamı alınca ateş kısılır, 3-4 dakika daha kaynatılır. Ateşten alınıp üzerine tereyağı, labne ve vanilya eklenip mikserle üç dakika çırpılır. Muhallebi, servis edilecek kaplara paylaştırılır. Karadut sosu için; karadutlar yıkanır, sapları temizlenir, rondodan geçirilir. Ezilen karadutlara, iki bardak karadut suyu elde edecek kadar su ilave edilir. Karadut suyu bir tencereye alınır. İçine toz şeker, nişasta, limon suyu ve limon kabukları ilave edilir. Ateşe alınarak sürekli karıştırılır. Sos, göz göz olunca ateşten alınır ve muhallebilerin üzerine dökülür.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA