Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Palamut mevsimi

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, tezgahlarda sıkça gördüğümüz palamut balığının çeşitli pişirilme usullerine yer veriyorum. Palamut sezonu boyunca tezgahlar bu balıkla dolup taşıyor haliyle. Palamut avı Ağustos ayında başlıyor. En lezzetli zamanı ise Eylül başlarından Şubat ortalarına kadar. Önce vanoz ve çingene palamudu, Eylül'den sonra da diğer palamut çeşitleri gelmeye başlıyor. Pek çok palamut türü var. Palamut türlerini; palamut vozonu, çingene palamudu, palamut, kestane palamudu, zindandelen, torik, sivri altıparmak ve piçuta olarak sayabiliriz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...


PALAMUT BUĞULAMA

YAPILIŞI: Patatesleri soyup dilimliyoruz. Tencerenin altına yuvarlak dilimlenmiş patatesleri diziyoruz. Üstüne dilimlenmiş palamutları, palamutların üstüne jülyen doğranmış yeşil biberleri diziyoruz. Halka dilimlediğimiz soğanları ve sarımsakları da dizdikten sonra üstüne yine halka halka doğradığımız domatesleri, kabuklarıyla birlikte yarım santimetre kalınlığında dilimlediğimiz ve çekirdeklerini çıkardığımız limonu diziyoruz. Defne yaprağı ve tuz ekledikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirip kısık ateşte bir saat pişiriyoruz.

MALZEMELER
1 kg. dilimlenmiş palamut
2 adet patates
4 adet yeşil biber
2 adet kuru soğan
2 adet domates
3-4 diş sarımsak
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limon
Tuz

MISIR UNLU TAKOZ PALAMUT

YAPILIŞI: Palamutları takoz olarak dilimletiyoruz. Yıkayıp süzülmeye bırakıyoruz. Süzülen balık dilimlerinin her iki tarafını da tuzluyoruz. Yağı, yapışmaz yüzeyli bir teflon tavaya koyup kızdırıyoruz. Balık dilimlerini mısır ununa bulayıp her iki tarafını kızarana kadar pişiriyoruz.

MALZEMELER
1 adet palamut
3 yemek kaşığı mısır unu
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

FIRINDA PALAMUT

YAPILIŞI: Domatesleri, kuru soğanları, limonları dilim dilim kesiyoruz. Biberleri ortadan ikiye uzunlamasına bölüyoruz. Büyük bir fırın tepsisine ilk olarak domatesleri ve soğanları diziyoruz. Daha sonra üzerlerine palamutları diziyoruz. Palamutları dizmeden önce zeytinyağı ve tuz ile iyice harmanlıyoruz. Palamutların üzerine limon ve biberleri diziyoruz. Son olarak biraz tuz, biraz karabiber ekiyoruz. Son aşamada üzerlerine zeytinyağı gezdiriyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz.

MALZEMELER
4 adet iri palamut fileto
3 adet orta boy domates
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet dilimlenmiş limon
Bir miktar zeytinyağı
3 adet acı sivri biber
Yeteri kadar tuz
Bir miktar karabiber

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA