Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Tokat’tayız

Geçtiğimiz günlerde değerli üstat Sayın Adnan Şahin rehberliğinde, Hoştur Gastronomi ile beraber Tokat ilimize lezzet dolu bir seyahate çıktım. Adnan Bey, Tokatlı olunca haliyle normalde kolay kolay ulaşılması mümkün olmayan nefis lezzetleri deneme fırsatı buldum. Beni tahminimin çok üstünde etkileyen Tokat mutfağı, Anadolu mutfak kültürünün önemli parçalarından biri. Şehrin tarihsel geçmişini incelediğimizde sentez bir yemek kültüründen bahsetmek yanlış olmaz. Şehir, kurulduğu günden günümüze kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Doğal olarak da farklı kültürlerin izlerini taşıyor. Bu farklı dokuyu tüm detaylarda hissedebiliyorsunuz.

BAT

MALZEMELER
2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı kısırlık-köftelik bulgur
1 kase iri dövülmüş ceviz içi
1 adet kuru soğan
1 adet domates
2 adet sivri biber
Yarım bağ yeşil soğan
1 bağ maydanoz
1 bağ dereotu
Yarım bağ reyhan
3 yemek kaşığı salça
Karabiber
Kırmızıbiber
1'er tatlı kaşığı kuru nane ve reyhan
Tuz
1 adet limon
Nar ekşisi
300 gr. asma yaprağı
YAPILIŞI: Mercimekler yıkanır, üzerlerini geçecek kadar su konup haşlanmaya bırakılır. Hafif ateşte pişirilir ki mercimekler kabuklarından ayrılmasın. Mercimekler pişince ocağın altı kapatılır, bir su bardağı kısırlık bulgur eklenip karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılarak soğumaya bırakılır. Mercimekler bir tarafta soğurken; kuru soğan, domates, biber ve diğer malzemeler ince ince kıyılıp karışıma eklenir. Üç yemek kaşığı salça suyla inceltilip karışıma eklenir. Tuz, nar ekşisi, limon ve kuru baharat da eklenip karıştırılır ve büyük servis kasesine alınır. En son üzerine ceviz içi serpilir.

TOYGA ÇORBASI

MALZEMELER
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış buğday
1 büyük kase yoğurt
1 yemek kaşığı un
Et suyu
SOSU İÇİN:
2 yemek kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Haşlanmış nohut ve buğdayı 15 dakika kadar kaynatıyoruz. Ayrı bir yerde terbiyesini hazırlamak için; yoğurt, un ve et suyunu karıştırıyoruz. Hazırladığımız terbiyeyi yavaş yavaş ılıtarak çorbaya ilave ediyoruz. Üzeri için, tereyağını eritip altını kapatıyoruz ve kuru nane ilave edip karıştırıyoruz. Pişen çorbaya döküyoruz.

BAKLALI TOKAT YAPRAĞI DOLMASI

MALZEMELER
Salamura yaprak (yarım kilo kadar)
2 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı salça (1 çay bardağı kadar suda ezilmiş olacak)
1 su bardağı kuru bakla
Tuz
Karabiber
Reyhan
1 adet soğan (ince doğranmış)
Kemikli et
Sıcak su
DOLMA SOSU İÇİN:
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
Sıvı yağ
YAPILIŞI: Kuru bakla bir gün önceden ıslatılır ve ertesi gün kabukları soyulup ince doğranır. Kemikli et tencerenin dibine dizilir. Diğer malzemeler çiğ olarak harmanlanır. Hazırlanan iç malzeme yaprağa sarılır ve kemiklerin üzerine dizilir. Dolmaların üzerini geçmeyecek kadar sıcak su eklenir ve ağzı kapalı pişmeye bırakılır. İnce ince doğranmış soğan küçük bir tavada sıvı yağda hafif pembeleştirilir. Üzerine salça eklenip bir-iki defa daha çevrilir. Hazırlanan sos, dolmalar pişmek üzereyken tencereye dökülor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA