Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Şebnem Bursalı’dan anne poğaçası

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün çok değerli bir konuğum var: Ünlü gazeteci, köşe yazarı Şebnem Bursalı. Her zaman hayranlıkla izlediğim, meslekteki idollerimden biri olan Şebnem Hanım, gerek aile yaşamı, gerekse içinde bulunduğu sosyal sorumluluk projeleri ile beni her zaman etkilemiştir. Kendisinden sevdiği bir tarifi paylaşmasını rica ettim. Sağ olsun beni kırmadı, nefis bir anne poğaçası tarifi gönderdi. Bursalı'ya buradan teşekkür ediyor, mutlu sofralarda daima buluşabilmeyi diliyorum...

ÖZEL ANLAMI VAR

Şebnem Bursalı için, anne poğaçasının özel bir anlamı var... Bursalı, "Benim için çocukluk demek bol kahkahalı ve mis gibi hamurişi kokan evimiz demek... Bir Arnavut kadını olarak annemin bize ve misafirlerimize ikram edecek hep hazırlığı olurdu. Ama benim en sevdiğim anne kokulu peynirli poğaçasıydı. Annemi kaybettikten sonra şimdi ben de onun tarifiyle yapıyorum ama ne kadar annem gibi kokuyor orasını bilemem" diye konuştu.

POĞAÇA NEDİR?

POĞAÇA, bir tür çörek. İtalyanca'da 'külde pişmiş küçük hamur işi' anlamına gelen focaccia kelimesinden Türkçe'ye geçmiş.

ANNE POĞAÇASI

MALZEMELER
2 adet yumurta
5 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
3 çay kaşığı tuz
3 tatlı kaşığı toz şeker
2 paket kabartma tozu
Dilediğiniz kadar ince kıyılmış dereotu
3.5 su bardağı un
ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN:
1 yumurta sarısı
1 damla pekmez
Susam veya çörek otu
YAPILIŞI: Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeyi yoğurma kabına alıp hepsi özdeşleşene kadar elimizle güzelce karıştırıyoruz. En son un ve kabartma tozunu ekleyip ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz. Hamurdan istediğimiz büyüklükte parçalar koparıp elimizle yuvarlayıp ortasını açıyoruz. İçine peynir veya kaşar peyniri koyup kapatıyoruz. Pekmez ve yumurta sarısını çırpıp poğaçaların üzerlerine sürüyoruz. Üstüne isteğe bağlı çörek otu veya susam döküp 180 derece fırında hafif kızarana kadar pişiriyoruz.

Pufidik bir poğaçanın püf noktası nedir?
ÖNCELİKLE poğaça hamurunu yoğurmadan önce kullanacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Aksi takdirde hamurunuz dilediğiniz kıvama gelmez ve kabarmaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA