Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Sinop’a selam olsun

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Sinop'a konuk oluyoruz. Kuzeyin incisi Sinop, deniz manzarasının yanı sıra kendine has yöresel lezzetleriyle de gönülleri fethediyor. Bakalım Sinop'ta sofraları süsleyen lezzetler nelerden oluşuyor?



SİRKELİ PIRASA

MALZEMELER

3 sap pırasa
1 adet orta boy soğan
1 adet yumurta
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı sirke
Tuz
Şeker

YAPILIŞI: Pırasaları yıkayıp temizledikten sonra küçük küçük doğrayın. Tencerenize bir çay bardağı kadar zeytinyağı koyup doğradığınız pırasaları ekleyin. Üzerine küp küp doğradığınız soğanları ekleyip yaklaşık 10-15 dakika kadar kavurun. Kavrulan pırasanın üzerine iki su bardağı sıcak su ilave edin. Tuzunu ve şekerini de ilave ettikten sonra kapağını kapatıp 30 dakika iyice pişirin. Yemek pişerken bir adet yumurtanın üzerine sirke ve limon suyu ekleyip çırpın. Pişen pırasaların suyundan biraz alıp yumurtanın kesilmemesi için yumurtanın üzerine dökün. Yumurta ılındıktan sonra yavaşça yemeğin içine akıtın. Beş dakika da bu şekilde pişirip yemeğinizi ocaktan alın. Soğuduktan sonra yemek servise hazırdır.



SİNOP İÇLİ TAVA

MALZEMELER
1 kg. hamsi
Yarım su bardağı kavrulmuş mısır unu
Kızartmak için yeteri kadar az sıvı yağ

PİLAVI İÇİN:
1 su bardağı pirinç
2 su bardağı su
1 kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı dolmalık çam fıstığı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı tuz
1 cimcik safran otu (isteğe bağlı)
Yarım çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kuru nane
Yarım küçük demet maydanoz

YAPILIŞI: Pilav tenceresinde soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Fıstık, kuş üzümü ve tuz ekleyip biraz daha kavurup suyu ekleyin ve pişmesi için kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. O sırada maydanozu ince ince kıyın. Balıkları kılçıkları dahil ayıklayıp yıkayın. Süzdükten sonra tuzla şeklini bozmadan ovun. Mısır ununu bir tavada hafif kokusu gelene kadar az kavurun. Kavrulmuş mısır unuyla balıkların dışı, yani deri olan tarafını unlayın. Unlu tarafı alta gelecek şekilde kızartacağımız tavada, tavanın yanlarından merkezine doğru dizin. Pilav suyunu çekince karabiber, kuru nane, tarçın, safran otu ve maydanozu ekleyip karıştırın. Hamsilerin üstüne ekleyin. Yanlarda kalan hamsileri pilavın üstüne kapatıp boş kalan yerleri de pilav gözükmeyene kadar hamsiyle kapatın. Bunu yaparken unlu tarafı yukarıda olacak, pilava değmeyecek. Unlu tarafı kızarması için tavaya değecek. Kapatma işi bittikten sonra yiyeceğiniz zaman altını üstünü kızartıp servis edin.



SİNOP KATLAMASI

MALZEMELER
5 su bardağı un
1 yemek kaşığı tuz
Su
1.5 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞI: Unu derin bir kaba alın, ortasını açıp tuzu ekleyin, ardından yavaş yavaş su koyun. Kulak memesinden biraz sert bir hamur elde edin. 15 dakika kadar hamuru dinlenmeye alın. Bu arada sıvı yağ ve tereyağını ısıtın ama yağı yakmayın. Hamurdan irice bezeler koparıp kenara alın ve açmaya başlayın. Biraz kalın açın, inceltmeyin. Açtığınız hamura yağı bol miktarda sürün, sonra iki yandan eşit ikiye katlayın, yine yağ sürün. Hamuru katlayın, tekrar yine yağ sürün. İç tarafının her yeri yağlanmış olsun. Kenara koyun. Bütün bezelerinizde aynı işlemi uygulayın. 30 dakika beklesinler ki yağla hamur özdeşleşsin. Daha sonra yuvarlak yuvarlak açın, ister yağsız tavada, isterseniz sacta pişirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA