Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

3. Gün bayram sofrası

Bayram geldi de gidiyor bile. Üçüncü gün bayram sofrası için bakalım neler hazırladık?
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.



PATLICANLI PİLAV
MALZEMELER
2 adet kemer patlıcanı
Sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı pilavlık pirinç
3 su bardağı sıcak su
1 adet kuru soğan
1 adet domates
Tuz
Karabiber
1 avuç dolmalık fıstık
Dereotu
YAPILIŞI: Patlıcanlı pilav yapmak için öncelikle patlıcanlar çizgili soyularak küp küp doğranır ve tuzlu suda 20 dakika kadar bekletilerek tekrar kurulanır. Bol kızgın yağda patlıcanlar kızartılır ve fazla yağı çektirilir. Diğer taraftan bu işlemler yapılıncaya kadar başka bir kabın içerisinde pirinçler tuzlu ılık suda beklemeye bırakılır. Daha sonra pilav tenceresine tereyağı ve sıvı yağ alınır. Küçük küçük yemeklik doğranan soğan eklenerek hafifçe kavrulur. 1 avuç kadar dolmalık fıstık da eklenerek kavrulur. Domatesin kabuğu soyularak rendelenir ve kavrulan soğanlara ilave edilir. Güzelce yıkanıp suyu süzülen pirinçler eklenir ve kavurmaya devam edilir. Son olarak kızarmış patlıcanlar, tuz ve karabiber eklenir, 3 su bardağı sıcak su eklenip tencerenin kapağı kapatılır. Önce yüksek ateşte, suyunu çekmeye başlayınca kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pilav suyunu tamamen çekince ocaktan alınır ve demlenmesi için kapağın altına bir peçete serilerek dinlenmeye bırakılır.



KAKAOLU ŞEKERPARE

MALZEMELER
1 çay bardağı irmik
2 adet yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri
Yarım çay bardağı sıvı yağ
100 gr. tereyağı veya margarin
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı su
4 su bardağı şeker
2 dilim limon
1 adet kabuk tarçın
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi yoğurup yumuşak kıvamda bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça alıp yuvarlıyoruz. Fırından çıktıktan sonra ılık şerbetimizi döküyoruz.



ET HAŞLAMA
MALZEMELER
600 gr. kemiksiz parça et kuzu but, kol ya da kemiksiz dana eti
1 adet iri kuru soğan
4-5 diş sarımsak
100 gr. tereyağı
2 adet iri büyük havuç
4-5 adet iri patates
1 limonun suyu
1 adet defne yaprağı
1-2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
6-7 dal kıyılmış maydanoz
YAPILIŞI: Etleri yıkayıp 1 saat kadar soğuk çeşme suyunda bekletin. Küp küp doğradığınız soğanları ve tüm haldeki sarımsakları tereyağında orta ateşte pembeleşene kadar kavurun. Suda bekleyen etleri süzün. Suyu süzülmüş etleri tencereye ekleyerek hepsini yüksek ateşte kontrollü şekilde 5 dakika kavurun. Daha sonra ilk önce 4'e bölünmüş sonra da ortadan verev kesilmiş havuçları 4'e bölünmüş patatesleri, baharatları ve defne yaprağını da tencereye ekleyin. Tencereye 5-6 bardak sıcak su koyup yemeği pişirin. Yemek pişince buharı çıkmış düdüklünüzün kapağını açın. Yemeğin ilk sıcağı geçince tencereye sıkılmış limon suyunu ekleyip kısık ateşte 3-4 taşım kaynatıp ocağın altını kapatın. Yemeği tabaklara paylaştırdıktan sonra tabaklardaki yemeklerin üstüne kıyılmış maydanoz yaprakları serpip yemeğinizi sıcak sıcak servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA