Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Erzincanlı lezzetler

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Erzincan'a konuk oluyoruz. Doğu Anadolu Bölgesi illerinden biri olan Erzincan'da çeşitli kültürlerin etkileri görülür. Mutfağı da bu etkilerden nasibini almıştır. Konumu itibariyle tarihi İpek Yolu üzerinde kalan Erzincan mutfağı; Acem ve Arap mutfaklarının da izlerini taşır. Kentin sahip olduğu özgün tarihi doku, mutfak kültürüne de yansımıştır. Yörede geleneksel beslenme düzeni devam ediyor. Erzincan mutfağında beslenmenin temelini ise buğday ve buğday ürünleri ile hayvansal gıdalar oluşturuyor.

PAZI TURŞUSU KAVURMASI

MALZEMELER

2 kase pazı turşusu
2 adet soğan
1 adet domates
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI: Soğanlarımızı piyaz olarak doğruyoruz. Tavamıza yağımızı koyup, soğan ve sarımsaklarımızı kavuruyoruz. Salçamızı da karıştırdıktan sonra turşumuzu küp şeklinde doğranmış domates ile baharat ve tuzunu ilave edip kavuruyoruz.

BABİKKO

MALZEMELER
1 kg. un
500 gr. tereyağı
Tuz
Su
SOSU İÇİN:
Yarım kg. yoğurt
3-4 diş sarımsak
3 bardak su
YAPILIŞI: Öncelikle hamurumuzu yoğurmak için, kabımıza unumuzu ve tuzu alıyoruz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Daha sonra yuvarlak borcam tepsimize yağlı kağıdı serip, hamuru yuvarlak yapıp bastırarak tepsiye yayıyoruz. Fırında 180 derecede 30 dakika pişiriyoruz. Piştikten sonra çıkarıp soğumaya bırakıyoruz. Bu arada hemen sosumuzu yapıyoruz. Tenceremize yoğurdu, rendelenmiş sarımsağı ve suyu alıp güzelce karıştırıyoruz. Ocağa koyup karıştırarak biraz ılık olunca hemen ocaktan alıyoruz, yoksa yoğurdunuz kesilir. Bir bıçak yardımıyla üstündeki kabuğu yuvarlak şekilde kesip kaldırıyoruz

GILLOR

MALZEMELER
3 su bardağı köftelik bulgur
2 bardak su
1 yumurta
2 su bardağı un
Tuz
Yoğurt
Tuz
Sarımsak (İsteğe göre)
5 adet büyük boy soğan
1 su bardağı yeşil mercimek
Salça
200 gram kıyma
YAPILIŞI: Bulgura 2 su bardağı kaynar su ve biraz tuz ekleyip çok kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra sıcakken tepsiye döküp 2 su bardağı un ekleyin, 1 yumurta kırıp yoğurun. Resimdeki gibi köfte şekli verip kaynar suda mantı gibi haşlayın. Kaynama suyuna da tuz ekleyin. Sosu için soğanları küp küp doğrayıp kızartın. Yeşil mercimekleri haşlayın. Kıymayı kavurup içine salça soğan ve mercimeğini ekleyin. Gılloru servis tabağına alın üzerine sarımsaklı yoğurt dökün, son olarak üstüne sosunu döküp servis yapın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA