Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Seyirci tiyatroya yaz oyunlarıyla kavuşuyor

Pandemi sürecinden en olumsuz etkilenen sektör hiç şüphesiz tiyatrolar oldu. Özel tiyatroların vergi indirimi KDV ve stopaj konusunda yardım beklentileri devam ederken Devlet Tiyatroları (DT) tiyatroseverleri tiyatroyla buluşturmak için geri sayıma başladı. Türkiye'nin en önemli ve en köklü kültür sanat kurumlarından biri olan Devlet Tiyatroları'nın Genel Müdürlük koltuğunda yaklaşık iki yıldır Mustafa Kurt oturuyor.
Göreve geldiğinden beri hayata geçirdiği projelerle DT'nı daha geniş kitlelere ulaştırmak için mücadele veren Kurt'la önceki gün Instagram'dan bir röportaj gerçekleştirdik. Kurt, genel itibariyle karamsar bir tablo çizmedi aksine oldukça umutlu ve olumlu konuştu.
3 bin 500 kişilik kadroya sahip DT'nda herhangi bir vakaya rastlanmadığının altını çizen Kurt yeni projelerini açıkladı. Buna göre, iki yıldır devam eden Nöbetçi Tiyatro uygulamasının yanı sıra bu yıl itibariyle DT Yaz Oyunları projesini ve Kamyon Tiyatrosu Projesi hayata geçiyor. Kurt, '1 Temmuz'dan 15 Ağustos'a kadar Ankara Macunköy yerleşkesinde açıkhava oyunları oynanacak. Daha sonra Bodrum Kalesi'nde de DT oyunları seyirciyle buluşacak" dedi.

1 Temmuz'da hayata geçecek Kamyon Tiyatro Projesi'yle sahnesi olmayan beldelere, köylere ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Kurt, "12 yerleşik 11 turne bölgesinde sahnelerimiz var. Ulaşamadığımız yerlere Kamyon Tiyatrosuyla ulaşmak istiyoruz. Öncelikle çocuk oyunları sergilenecek. 25 il, 56 ilçeye 4 bölgemize tiyatro götüreceğiz" diye konuştu.

PERDE 1 EYLÜL'DE
DT Genel Müdürlüğü yanı sıra 'Troya Operası'nda ve 'Cimri' adlı oyunda da rol alan Kurt sahneleri özlediğini söylerken, bu süreçte dijitalde yer verdikleri oyunların ilgi gördüğünü ifade etti. Kurt şöyle devam etti: "Dijitalde güzel geri dönüşler aldık. 'Reis Bey'i 150 bin 'Leyla ile Mecnun'u 120 bin kişi izledi. Repertuvardaki hiçbir oyunu kaldırmadık. Yeni sezonda devam edecekler. Şimdilik mobil oyunlar çalışacağız. Ağustos itibariyle daha kalabalık daha güleç yüzlü bir repertuvar hazırlıyoruz." Kurt, yeni sezona 1 Eylül'de başlayacaklarını belirterek, "Risk devam ederse salonların mevcut kapasitesinin yarısını kullanacağız" dedi.

Biletler 12 saniyede bitiyor
70'inci yılını kutlayan DT'nın Türkiye genelinde 77 sahnesi olduğunu belirten Kurt, önemli rakamları şöyle paylaştı: "Senede 150 oyun çıkarıp ayda 850 temsil yapan bir kurumuz. Geçen yıl 6 binin üzerinde temsil yaptık. 2 milyona yakın seyirciye ulaştık. Bu seneki hedefimiz 2.5 milyon seyirciydi ancak pandemi yüzünden devam edemedik. Ayrıca 10 yeni sahne kazandırdık. Kasım ayında açtığımız Kervansaray içindeki Edirne Sahnesi'ne büyük talep oldu. Edirne'deki oyunlarımızın biletleri 12 saniyede tükeniyor diye temsil sayısını 6'ya çıkardık. Artık tüm oyunlar hijyen tedbirlerine dikkat edilerek oynanacak. Ülkemiz bu süreci güzel idare etti. Umarım sonbaharda salgın hiçbir eve uğramaz."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA