Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Medyayı kurtaracak yasa çıkıyor

Daha önceki yazılarımda Avrupa Parlamentosu'nun (AP) online telif haklarını (copyright) düzenleyen yeni yasa üzerinde çalıştıkları bilgisini vermiştim.
Sonunda güzel haber geldi. AP, yeni yasayı onayladı.
AB Bakanlar Konseyi'nin de onaylaması beklenen yeni yasayla birlikte artık Google, Yahoo ve Yandex gibi arama motorlarının, gazeteci, yazar ve müzisyen gibi yayıncıların ürettiği içerikleri kullanarak yarattıkları servisler için lisans anlaşması imzalaması gerekecek.
Euronews'un yayımladığı haber göre; yeni yasa Facebook, Twitter ve Instagram gibi dijital platformları da ciddi şekilde etkileyecek. Çeşitli tedbirlerle kullanıcıların, telif hakları yasalarıyla korunan ürünleri yüklemelerine engel olunacak. Çünkü yüklenen içerikten kullanıcılar değil platformun kendisi sorumlu tutulacak. Örneğin 'Google Haberler' gibi internet platformlarının, yayıncıların içeriklerini yayınlayabilmesi için her biri ile lisans anlaşması yapması gerekecek. Lisans anlaşması yapmazsa, linkini verdiği her içerik için telif ödeyecek.
Yasanın kapsamı çok geniş. Örneğin bilgisayar oyunlarını oynarken oyunu kaydeden ve oyunlar hakkında yorumlar yapan YouTube kullanıcıları, artık bu gibi içerikler üretirken geniş telif hakkı filtrelerine takılabilecek.

DİJİTAL VAHŞİ BATI
Öte yandan İspanya, benzer bir yasayı geçirdiğinde Google bu ülkede haber hizmetini sona erdirmişti. Google, aynı tavrı şimdi tüm AB üyesi ülkelerde sürdürür mü bekleyip göreceğiz.
AP Başkanı Antonio Tajani, "Bu yasa ile dijital vahşi batı son bulacak ve modern kurallar işleyecek" diyor. En önemlisi yıllardır haberleri bedavaya kullanılan medyanın sömürülmesi bitecek, artık üretilen her haberin telif hakkı olacak. Yeni yasadan tüm sanatsal, bilimsel ve fikirsel içerik üretenler de faydalanacak.
Tabii asıl soru; bu yasa pratikte nasıl uygulanacak? Bence önce büyük bir kaos yaşanacak. İnternet devleri, eğer lisans anlaşmaları yapmaz ve ceza yememek için filtre uygularlarsa birçok haber sitesi, sosyal medya hesabı bu filtreye takılacak. Ama eninde sonunda medyanın haberlerini bedavaya kullanıp milyarlarca dolar kazanan internet devleri dize getirilecek.
Türkiye olarak gelişmeleri yakından takip etmeliyiz, AP'nin yeni online telif hakları yasasını ya da benzerini hayata geçirmeliyiz.
Böylece medya büyük kazanç elde edebilir!
Haberin bu kadar çok okunduğu bir çağda özgün içerik üretenlerin zarar etmesi saçmalıktı zaten.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA