Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Fotoğraflara bak, halkı aşağılamayı bırak!

AVM'ler açılınca ve önünde kuyruklar oluşunca halkımız yine aşağılanmaya başlandı. "Ne kadar AVM meraklısı varmış", "Bu halk akıllanmaz" gibi alaycı, sert yorumlar yapıldı. Oysa fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla insanlar gayet medeni maskesini takmış, sosyal mesafeye kuralına uymuş ve düzenli şekilde sıraya girmişlerdi. Aynı hunharca kötü yorumlar karantina günlerinin başında yaşlılar için de yapılmıştı. Sokağa çıkma yasağı bittikten sonra oluşan kalabalıklar için de sert eleştiriler yapılıyor. Şunu hep unutuyoruz; her toplumda her zaman kurallara uymayanlar olur, olacaktır. Ama bizde bir görüntü sosyal medyada yüzbinlerce kez paylaşılıyor. Çoğu insan "Türkler akıllanmaz", "Cahil toplumuz" diye yorumlar yapıyor. Halkı sürekli aşağılayıp takipçi kasanlar azalarak bitsin lütfen! Yahu ABD'deki plajlardaki kalabalığı, ellerinde silahlarla gösteri yapanları görmüyor musunuz? Almanya'da binlerce insan karantina tedbirleri kalksın diye sokağa döküldü, maskesiz, omuz omuza gösteriler yaptılar. İngiltere'de güneş çıktı mı Oxford, Cambridge mezunlarını bile evde tutamıyorlar, insanlar parklara hücum ediyor. Bunlar gibi daha birçok örnek var. Hem virüs vaka sayısına, hem toplumsal olaylara, hem de medyaya yansıyan görüntülere bakınca birçok Batı ülkesine göre Türk halkının karantina kurallarına daha duyarlı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.


Kötü filmlerden uzak durma rehberi
Sosyal medyada sinema yazarı Michael Pressler'ın 'kötü filmlerden uzak durma' rehberi dolaşıyor. Rehber eski ama karantina günlerinde kötü yapımlarla vakit harcamamak için bu rehberde ilgimi çeken maddeleri paylaşmak isterim:
■ Beşten fazla yıldızın rol aldığı filmler.
■ Başrolünde bir makinanın, evcil hayvanın, bir bitkinin ya da bir sürüngenin olduğu filmler.
■ Uçak, otobüs, tren, gemi ya da herhangi bir başka nakil aracında geçip de, toplumun her kesiminden insanların bir araya gelerek hayatlarını sonsuza dek değiştirecek yaşantıları paylaştıkları filmler.
Woody Allen'ın ciddi olduğu filmler.
■ Adı -III- (Shakespeare hariç) ya da daha büyük sayılarla bitenler.
■ Walt Disney'in ölümünden sonra yapılmış filmler.
■ Şu anda her yerde gösterilen herhangi bir film.

Senaryo sohbetleri
Koronavirüs salgını sebebiyle yarışmalar, festivaller sürekli erteleniyor. Ama sosyal medyada etkinlik düzenleyerek takipçileriyle arayı sıcak tutmaya çalışanlar da var. Örneğin ileri bir tarihte düzenlenmesi planlanan '4. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması'nın ekibi, yeni bir proje hayata geçirdi. Çarşamba ve cumartesi günleri saat 21.00'de TÜRSAK Vakfı'nın Youtube kanalında canlı yayınlanan 'Senaryo Sohbetleri'nde sosyal medya üzerinden paylaşılan senaryoya dair merak edilen sorular sektörün önde gelen yönetmen, senarist, oyuncu ve yapımcı konukları tarafından yanıtlanıyor. Senaryo Sohbetleri'ne bugüne kadar senarist Zafer Külünk, oyuncu Hatice Şendil ve senarist Pınar Bulut konuk olurken, 'İlk Senaryo Jüri Sohbetleri' programında ise Levent Kazak, Ezel Akay, Tuba Büyüküstün gibi ünlü isimler ağırlandı. Genç sinemacılara hatırlatalım: Programa yarın oyuncu Ozan Akbaba, 16 Mayıs'ta oyuncu Özge Özberk, 20 Mayıs'ta müzisyen Murat Dalkılıç ve 27 Mayıs'ta görüntü yönetmeni Uğur İçbak konuk olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA