Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

La Casa de filyasyon!

İstanbul'da pandemiyi fırsat bilerek filyasyon ekibi kılığında evleri dolaşan iki hırsız, kimsenin bulunmadığı evlere girerek 500 bin lira değerinde eşya çaldı. Bu yöntemle çok sayıda eve giren hırsızlardan biri yakalandı.
Filyasyon ekibi kılığında hırsızlık yapmak! İşte yaratıcı fikir, parlak zeka ve inovasyon budur!
Sokakta filyasyon ekibini gören "Aman korona bulaşır" diye kaçıyor zaten! Tulum maske giymiş hırsızlara "Abi fazla korona test kiti var mı?" diye soran bile çıkmamıştır. Eve girdiğinizde ne parmak izi, ne DNA bırakıyorsunuz, kamerada da yüzünüz gözükmüyor. Tam meşhur 'La Casa de Papel' dizisinde kullanılabilecek harika bir soygun senaryosu.
Memleketimdeki hırsız ve dolandırıcıların zekasına hayranım. Böyle zeki insanlara bilim kurulunda bile ihtiyaç var.

Maskesiz dolaşmak serbest mi?
İstanbul'da maske takmama özgürlüğü var galiba. Her gün maske takmayan onlarca insan görüyorum. İnsanoğlu bencil, vurdumduymaz. Koronalı olduğu halde başkasının HES koduyla halı sahada maç yapana bile rastladık!
Koronavirüs salgınına karşı alabileceğimiz en önemli tedbir maske takmak ve sosyal mesafeyi korumak. Herkes bu iki kurala uysa sokağa çıkma yasağına, okulların kapanmasına bile gerek kalmaz.
Polis daha çok maske kontrolü yapmalı. Eğer denetim için polis sayısı yeterli değilse bekçiler gündüz maske kontrolü yapsın. Askerden bile destek almalıyız.

Yere çöp atma geleneği
Milliyet'ten Mert İnan'a konuşan Belgrad Ormanı Koruma Görevlileri Oluşumu Başkanı Abdülkadir Bilge, piknikçilerin bıraktığı çöplerden şikayetçi olmuş: "Hafta sonu 100 binden fazla kişi Belgrad Ormanı'na akın ediyor. Defalarca çöp toplama kampanyaları düzenledik ancak bir yerden sonra bizim de enerjimiz tükenmeye başladı. Ne yapacağımızı şaşırdık..."
Ben de çöp atanlara neden ceza kesilmiyor ona şaşırıyorum! Örneğin Singapur'da yere çöp atmanın cezası 1000 dolar! Acaba en son ne zaman Belgrad Ormanı'nda yere çöp attı diye birine ceza kesildi?
Pikniğini yaparken bir torba açarsın, çöpünü oraya koyarsın, sonra da o torbayı çöp tenekesine atarsın! Çok mu zor bunu yapmak? Ülkenin her yerinde durum aynı; Ege'nin cennet koyları, Karadeniz'in yaylaları, büyük şehirlerdeki sokaklar, kıyı şeritleri vs. yere çöp atmak doğal karşılanıyor.
Eğitim şart diyoruz ama üniversite mezunu doğa gezginleri bile kamp kurdukları yeri çöplüğe çeviriyorlar! Yere çöp atmak bizde milli gelenek galiba.
Japonya'da ise okulları çocukların temizlemesi bir gelenek. Yaşadığı yeri temiz tutmak için çalışan bir çocuğun karakteri de doğru gelişiyor, sorumluluk sahibi ve çevreye duyarlı oluyor. Çocuklarda çevreyi temiz tutma bilincini geliştirmek için Japonya'yı örnek alabiliriz.

İstanbul'da da yasak olmalı
Kahramanmaraş'ta İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, koronavirüs tedbirleri kapsamında 'maske kullanımını zaafa uğrattığı' gerekçesiyle açık alanda sigara içilmesini yasakladı. Artık meydan, cadde, sokak, park ve kamunun ortak kullandığı alanlarda sigara içmek yasak.
Bu kararla sigara içenlerin özgürlüğü kısıtlanıyor gibi gözüküyor ama başkasını sigara dumanına boğmanın özgürlüğü olmaz.

YÜZDE 40'A ULAŞTI
Eğer sigara içen koronavirüslüyse sigara dumanıyla başkasına da virüs bulaştırma ihtimali var. Evet, bu ihtimal düşük ama söz konusu insan sağlığı olunca en küçük ihtimaller dikkate alınmalı.
Şu anda Türkiye'de açık alanda sigara içme yasağı sadece Ordu, Giresun, Kastamonu, Denizli ve Kahramanmaraş'ta uygulanıyor. Acaba bu iller pilot bölge mi seçildi?
İstanbul'daki vaka sayısı Türkiye genelinin yüzde 40'ına ulaştı! Asıl açık alanda sigara içme yasağının önce İstanbul'da uygulanması gerekmiyor mu?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA