Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

‘Önce bilim’ diyenler uzay programına da karşı!

2019 yılında Osmaniye'de çıkan hortumda, çalıştığı sebze halinde, üzerine çıktığı şemsiye havalanınca 'Şemsiye ile uçan adam' olarak gündem olan işçi Sadık Kocadallı, Türkiye'nin uzay programı hakkında konuştu: "2019'da gitmeyi başaramadık, Allah izin verirse 2023'te gitmeyi düşünüyoruz. Hedefimiz uzaya gitmek, şemsiye ile olmaz tabii, uzay aracı ile biz gideceğiz..." Aramızda kendi imkanları ve doğanın yardımıyla en yükseğe çıkan o! Yoksa 'uçan adam' Sadık mı uzaya gitmeyi hak ediyor? Galatasaray-Alanyaspor maçı öncesi yorumlarda bulunan Erman Toroğlu'nun pilot havası verilmiş ceketi sosyal medyada çok konuşuldu.

Toroğlu'nun ceketini görenler, Tom Cruise'un meşhur 'Top Gun' filmini hatırladılar ve "uzaya ilk aday Erman Toroğlu" yorumlarını yaptılar. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin "Astronot yerine Cacabey diyelim" önerisi de gündem oldu. Özetle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı uzaya bilim insanı gönderme projesi olan 'Milli Uzay Programı', 'Yeni Anayasa' tartışmalarını bile geride bıraktı.

Siyaset aynı zamanda gündemi belirleme sanatı ise 'Milli Uzay Programı' son dönemin en çok konuşulan gündemi oldu. 'Şemsiye ile uçan adam', Toroğlu'nun ceketi, sosyal medyada yapılan yorumlar vs. bunlar işin esprisi. Toplum olarak uzay yolculuğunu, bilimi konuşup neşelenmek, keyif almak da güzel elbette.

'İSTEMEZÜKÇÜLER' DEVREDE

Muhalefet partileri dalga geçiyorlar ama 'Milli Uzay Programı' hâlâ gündemin birinci maddesi! Bugün TV'de, sosyal medyada 'Milli Uzay Programı' ile ilgili esprilerin yapılması bile Türkiye'nin sahip olduğu uydular sayesindedir! Türkiye bugün kendi uydusunu üreten sayılı ülkelerden biridir. Türkiye'nin insansız hava araçları teknolojisinde geldiği nokta ortada. Tüm dünya IHA ve SIHA'larla savaş alanlarında nasıl oyun değiştirici konuma geldiğimizi konuşuyor. Dünyadaki birçok bilimsel gelişmenin mimarı uzay teknolojisidir. Teknoloji önce uzay için üretilir sonra günlük hayatta kullanılır. Uzay programları bilimde ve ekonomide ülkeleri üst lige taşır. Uzay programlarının bir de ülkelere kazandırdığı bilim ve uzay vizyonu var. Muhalifler, üniversite olaylarında hep "Bilim, bilim" diyor, her TV programında bilimin öneminden bahsediyor ama elektirikli araç projesi ya da 'uzay programı' açıklanınca dalga geçiyorlar, "Biz yapamayız" diyorlar! İstemezükçüler bir kere de "Biz de yaparız" deyin yahu! Hiç olmazsa hayal edin!

***


KAVALA ABD İÇİN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Donald Trump sonrası ABD'nin Türkiye'ye yönelik politikalarının nasıl olacağı merak konusuydu. İlk sinyal geldi: ABD Dışişleri Bakanlığı, yaklaşık 3 yıldır tutuklu bulunan Osman Kavala'nın 'derhal serbest bırakılması' çağrısı yaptı. 'Derhal' sert bir ifade. Bu açıklamayı Joe Biden yönetiminin Türkiye içişlerine ilk karışma denemesi olarak değerlendirebilir miyiz? Tartışmaya açık bir konu. Kavala'nın tutuklu bulunması doğru mu, değil mi tartışmasından bağımsız olarak şunu sormak istiyorum; ABD neden Kavala ile bu kadar yakından ilgileniyor? Tutukluluğu tartışılan başka insanlar, Türkiye'nin AİHM kararlarıyla çelişki içerisinde bulunduğu başka davalar yok mu? Elbette var ama ABD ısrarla Kavala ile ilgileniyor. Tıpkı daha önce Rahip Brunson'da olduğu gibi. Kavala, ABD için neden bu kadar önemli? Yoksa Kavala, Rahip Brunson'un uzaktan akrabası mı? Kavala ABD için ne ifade ediyor? Stratejik ortak mı, yakın bir dost mu? Gerçek dost, kötü günde belli olur! Yoksa ABD yeni bir papaz krizi mi istiyor?

***


KÜÇÜK ESNAFA CAN SUYU

■ Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı taslağa göre elektronik ortamda satış ve 1500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere, zincir gıda marketlerinde tütün mamulleri, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak.
■ Küçük esnafı korumak amacıyla, zincir gıda marketleri, pazar günleri saat 11.00'den önce açılamayacak.
■ Büyük market zincirlerinde tencere tavadan, cep telefonuna çok geniş yelpazede ürünlerin satılması küçük esnafı iflasa sürüklüyordu. Neredeyse her sokak başına şube açan büyük market zincirleri başta bakkal ve tekel bayileri olmak üzere birçok küçük işyerinin kapanmasına neden olmuştu.
■ Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı perakende ticaretle ilgili yeni kurallar küçük esnaf için can suyu olabilir.
■ Bu noktada küçük esnafın da sorumluluğu artıyor. 1 liralık malı 3-5 katına satmaya çalışmamalılar, sigara alırken kredi kartı uzatıldığında yüzlerini ekşitmemeliler ya da sigara için komisyon almamalılar!

***


SREBRENİTSA'NIN ACİZLERiNE ÖDÜL!

■ Hollanda hükümeti, Bosna-Hersek'teki savaşta Birleşmiş Milletler bünyesinde Srebrenitsa'da görev yapan ve buradaki binlerce Boşnak Müslümanın katledilmesini engelleyemeyen askerlerine 'jest ve takdir göstergesi' olarak kişi başına 5'er bin euro ödeme kararı aldı.
■ Bu ödeme dünyanın acizlikle suçladığı 850 Hollanda askerine yapılacak.
■ Hollanda hükümetine göre bu askerlerin katliamı önleyecek yeterli silahı ve tecrübesi yoktu. Haksız yere suçlandılar ve ön cephede yaşadıkları tecrübelerin ağır faturasını ödediler.
■ Şaka gibi! Yani soykırıma seyirci kaldıkları için ödüllendirilecek mi bu askerler?
■ Bu mudur Avrupa değerleri? Yazıklar olsun!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA