Türkiye'de turp üretiminin yüzde 70'ten fazlasını karşılayan Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde hasadına başlanan ürünler, işçilerin emeğiyle sofralara ulaşıyor. Sabahın erken saatlerinde turp tarlalarına giden işçiler, ürünleri elleriyle tek tek sökerek desteler halinde bağlıyor. Dallarından ayrılan turplar, traktör kasalarına yüklenerek yıkanmaları için Savrun Çayı'na götürülüyor. Burada köylüler, soğuk havaya aldırmaksızın çay üzerinde oluşturulan havuzlarda turpları yıkayarak ambalajlıyor.
10 ÇEŞİDİ VAR
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatin Rüştü Özeser, ilçeye özgü turpun 36 bin hektar olan ekim alanının geçen yıla oranla değişmediğini söyledi. Turpun Türkiye genelinde bilinen 10 türü olduğunu anlatan Özeser, "10 çeşidi bölgemizde yetişen turp, her yıl 5 ay süreyle binlerce insana ekmek kapısı oluyor. Özellikle soğuk günlerde toplama, yıkama ve paketleme aşamaları zorlu geçiyor. Kadirli ve çevresinde yetiştirilen turpun tadı çok lezzetli olduğundan talep de fazla oluyor" dedi.
KİLOSU 60 KURUŞ
Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir de turpun bu sezon tarlada kilogramı 60 kuruştan alıcı bulduğunu ifade etti. Turpun, kış aylarında ülke ve Kadirli ekonomisine önemli katkısı olduğunu aktaran İspir, "Yöremizin en önemli ekonomik kaynağıdır. 5 ay süreyle 5 bin kişi, buradan ekmek yiyor" dedi.