ANTAKYA'NIN son küncülü helvacıları Fansa ailesi, Uzur Çarşı'da küncülü helva üretmeye devam ediyor. Her akşam iftar saatine yakın bir saatte tezgahını açan Fansa ailesi taze küncülü helvaları vatandaşlarla buluşturuyor. Uzun Çarşıda, küçük bir dükkan içinde Ramazan helvası üretimine başladıklarını belirten, Şahap Fansa ve aile bireyleri, kendilerine gösterilen yoğun ilgiden dolayı memnuniyetlerini ifade etti.
ÖZEL MAKİNEYLE YAPILIYOR
Sadece Ramazan ayına özgü olarak ürettikleri bu helvanın oldukça meşakkatli aşamalardan geçilerek tezgaha konulduğunu belirten Şahap Fansa, yurt içinde bir çok kentin yanı sıra Almanya ve Belçika'ya helva gönderdiklerini söyledi. Üretimini geleneklere uygun olarak 61 yıllık özel bir makine ile yaptıklarını söyleyen Fansa, Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan bu lezzeti yine çocuklarına, torunlara aktararak yaşatmaya devam edeceklerini kaydetti.
NASIL YAPTIĞINI ANLATTI
Şahap Fansa, yoğun ilgi gören küncülü helvanın tarifini şöyle yaptı: "Önce tahin, şeker ve su karışımı yapılıyor. Bu karışım yaklaşık üç saat kaynatılarak kıvama getirildikten sonra içerisine kavrulmuş küncü ekleniyor. Karışım beyaz küncü ile yoğrulduktan sonra özel makineden geçirilerek tezgahlardaki yerini alınıyor."