Ramazan ayını en rahat ve sağlıklı şekilde geçirebilmek için sahurdaki gıda tercihlerimiz büyük önem taşıyor. Bilimsel araştırmalar; düzenli uyuyan, yeterli sıvı alan, öğün düzenini aksatmayan, öğünlerde aşırı yemek yemek yerine kalorisi düşük besinler tüketen kişilerde, Ramazan ayının fayda sağladığını gösteriyor. Sahuru kesinlikle atlamamak gerektiğini vurgulayan uzmanlar, sağlıklı oruç tutabilmek için kaliteli bir sahurun şart olduğunu söylüyor.
Ramazan ayı boyunca pek çok mekanda sahura özel mönüler ve programlar sunuluyor. Siz de ailenizle birlikte bu mekanlara giderek Ramazan ayının neşesini ve huzurunu yaşayabilirsiniz.
HANGİ BESİNLERİ TÜKETMELİYİZ?
Gün boyunca tüketeceğimiz enerjiyi, sahurda yediğimiz besinlerden alıyoruz. Sahurda yapılacak yanlış yemek seçimi; sindirim sistemi bozuklukları, halsizlik, bayılma ve çeşitli metabolik problemlere sebep olabiliyor. Bu sorunların ortaya çıkmasını önlemek için sahurda doğru ve sağlıklı besinler seçilmesi gerekiyor.
Sahura kalktığımızda; gece geç saatte besin tüketip ardından hemen uykuya devam edeceğimizi unutmamalıyız. Bu nedenle hafif ve midemizi yormayacak besinlere yönelmeliyiz. Normalde uyumadan birkaç saat önce yemek yemeyi bırakmamız gerekir. Ancak sahurda bu durum değişir. Bu nedenle; sahur vaktinde ağır, yağlı ve yüksek kalorili besinlerden uzak durmalıyız. Bunlar hem sindirim açısından mideyi zorlar, hem de kilo almamıza yol açabilir.
Kahvaltı türü hafif gıdalar, sahur için en uygun seçenektir. Zeytin ve kaşar peyniri gibi kahvaltılık ürünleri bolca tüketebiliriz. Bunlar; hem hafif, hem de tok tutucu özellikteki gıdalardır.