Sakarya'nın 'milli' köftesi: Islama

Giriş Tarihi: 5.4.2013
Sakarya'ya yolu düşen hemen herkesin birkaç tabak yediği ıslama köftenin tarihi 1947'ye dayanıyor. Yugoslavya'dan göç ederek Sakarya'ya yerleşen Mehmet Köprülüoğlu, damak tatlarını da beraberinde getirmiş. Önce evlerinde yaptıkları ıslama köfteyi, daha sonra açtığı dükkânlarda Sakarya'nın milli yemeği haline getirmiş.

SIRRI EKMEĞİNDE

Islama köftede maharet köftede değil, ekmeğinde. Her yerde ekmek köfteye katıklık yaparken, ıslama köftede köfte ekmeğe katıklık yapıyor. Kemik suyu, toz pul biber ve sıvı yağ ile yapılan sosa batırılan kızarmış bayat ekmek köfte ile birlikte afiyetle yeniliyor. Kendisi de bir Yugoslav göçmeni olan Yusuf Türkoğlu, mesleği babasından öğrendiğini belirterek, "Sakarya'ya gelen herkesin yemeden gitmediği ıslama köfte, bizim milli yemeğimiz oldu" diyor. Islama köftenin Sakarya'nın milli yemeği olmasında büyük emeği olan Köprülüoğlu'nun torunu Emel Çelikel de, dedesinin mesleğini ve kurduğu dükkanı işlettiğini bir yandan da Rumeli yemekleri kitabı yazdığını söylüyor.
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Sakarya'nın 'milli' köftesi: Islama
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
BİZE ULAŞIN