Coşkun Aral 'bal'ın izini sürüyor
Balı tüketmek için nelere dikkat etmeliyiz? balların ne kadar sağlıklı ve gerçek olduğu konusunda bir bilgimiz var mı?
Bal gibi önemli bir ürünün değerine uygun olarak kullanımı ve tüketimi için kollar sıvandı. BALDER'in çatısı altında toplanan bal üreticileri, bu mucizevi besini insanlara tanıtmak ve onun tüketimini arttırmak için belgesel hazırlıyor...
Tükettiğimiz balların ne kadar sağlıklı ve gerçek olduğu konusunda bir bilgimiz var mı? Balı tüketmek için nelere dikkat etmeliyiz? Coşkun Aral işte bu soruların peşine düşecek!
Ünlü belgeselci Coşkun Aral ve ekibinin hazırlamakta olduğu belgesel için Eylül ayında çekimlere başlandı. İstanbul ve çevresinde, arıların çalışmalarıyla başlayan ve balın sofraya uzanan öyküsünün işleneceği belgeselde, Osmanlı döneminde bal dağıtılan Balkapanı Hanı ve balın geçmişteki kullanımından da bahsedilecek. Çekimler, Mart ayının sonuna kadar devam edecek. Bal ve diğer arı ürünleri olan arı sütü, polen ve propolisin de tanıtılacağı belgesel, hem bilinçli bal tüketimini yaygınlaştırmayı hem de bilinçli bal üretimini yaygınlaştırmayı amaçlıyor.
Mucizenin Adı: Bal
Arılarla çiçeklerin bu benzersiz çalışmalarının ürünü olan bal, faydası bilinmesine rağmen kimi zaman geri planda kalır. Sadece kahvaltı sofralarında karşımıza çıkar. Oysa, Osmanlı'dan günümüze bal, yemeklerde ve tatlandırıcı yerine kullanılmış; hastalıklara deva olmuş ve bunlar kayda geçilmiştir. Böyle geniş bir alanda kullanılırken, günümüz dünyasında şekerin zaferi, balı unutturmasa da geri plana itmiştir.
Bal sahip olduğu değeri hiç yitirmeyen bir ürün olarak, doğanın bize benzersiz bir hediyesi kabul edilebilir. Bu hediyenin özenle insanlara ulaştırılması gerekmektedir. İşte bu nedenle, günümüzde tüm analizleri yapılmış balları tercih etmek önemlidir.