otohaber_logo
Test Merkezi
Sürüş izlenimi - Skoda Fabia
Son yılların yıldız markalarından Skoda, küçük sınıftaki Fabia’yı görsel ve teknolojik olarak elden geçirirken kullanışlılık özellikleri de artırıldı. Yenilenen Fabia, Ekim ayında Türkiye’de olacak.
Sürüş izlenimi - Skoda Fabia

Skoda Fabia'nın ilk nesli 1999 yılında yollara çıkmıştı. Skoda'nın kullanışlılık ve konfor üzerine kurguladığı marka felsefesine uygun olarak geliştirilen Fabia, 3 nesilde 4 milyon adetten fazla satmayı başardı.

2014 yılında yollara çıkan üçüncü nesil Fabia, sınıfında en büyük bagaj hacmi, ferah iç mekan ve Skoda'ya özgü kullanışlılık özellikleriyle dikkat çekmeyi başardı. Türkiye'de kendi sınıfında yüzde 3,1 pazar payına ulaşan Fabia'nın satışları, 2018'de yüzde 20 daralan küçük sınıf hatchback pazarında yüzde 21 büyüdü.

Her modelde olduğu gibi Fabia'da da zamana uyum için küçük dokunuşlar ve eklemeler yapma vakti gelmişti. Yenilenen Fabia'nın burun yapısında daha düz hatlara sahip farlar, genişleyen ve farların içine doğru küçük bir çıkıntı yapan ızgara, temel farkları oluşturuyor. Ön tampon da yeniden tasarlanmış. Fabia'da ilk defa LED gündüz farları standart olarak sunulmaya başlandı. LED farlar ve LED stop lambaları ise opsiyonel.

Arkadaki farklar daha az. Tampon yenilenirken stop lambalarının da iç tasarımında değişiklik yapılmış. İç mekanda yeni gösterge tablosu hemen fark ediliyor. Daha kolay okunduğu iddia edilse de, ben aynı fikirde değilim.

Orta konsolda aydınlatma artırılırken döşemeler ve plastik kısımlarda yeni malzemelere yer verilmiş. Özellikle mikrofiberden üretilen ve süet hissi veren döşeme dikkat çekici. Bu döşeme Style donanım seviyesinde Dynamic pakette sunuluyor. Dört elektrikli camın da tek dokunuşla açıllıp kapatılabilmesi küçük ama önemli bir yenilik. Üstelik artık uzaktan kumandadan da camlar açılıp kapatılabiliyor, ki birçok markada uzun yıllardır bu özellik sunuluyor.

Markanın tipik özelliği olan ve Simply Clever olarak adlandırılan kullanışlılık özelliklerine çift taraflı bagaj halısı, arka koltuktakiler için tablet bilgisayar tutucu ve arkada akıllı cihazların şarjına olanak tanıyan çift USB girişi eklenmiş. Fabia Combi'deyse araç çalışırken kendiliğinden şarj olan LED el feneri, bagajda yerini almış. Swing Plus adı verilen bilgi ve eğlence sistemi de Fabia'da ilk kez kullanılmaya başlanıyor.

Fabia'da 1,0 litre hacminde, üç silindirli atmosferik ve turbo beslemeli benzinli motorlar sunuluyor. 1.0 MPI motor 75 HP güç üretiyor. 1.0 TSI'ın 95 ve 110 HP'lik versiyonları bulunuyor. Daha önce de kullanılan motorların enjeksiyon sistemlerinin yanı sıra motor yönetim sistemleri yenilenmiş ve ikinci katalitik konvertör eklenmiş. TSI turbo beslemeli motorlarda, turbo yağ ve soğutma sistemleri iyileştirilmiş, partikül filtresi eklenmiş. Böylece motorlar Euro 6d-Temp emisyon normuna uygun hale geliyor.

2018 yılında 1.0 Litre Altı kategorisinde Engine of the Year ödülü kazanan 1.0 TSI'da 7 ileri vitesli DSG şanzıman isteğe bağlı olarak sunuluyor. Test sürüşü sırasında süspansiyon sisteminde, izolasyonunda, direksiyon sisteminde bir değişiklik olmayan Fabia'da dikkatimizi motora, yani sürüş performansına yoğunlaştırdık. Çok önemli bir fark hissedilmese de 2000-3500 d/d aralığında üretilen 200 Nm'lik tork, küçük sınıftaki Fabia'ya keyifli bir sürüş karakteri kazandırıyor. DSG şanzımanın hızlı ve yerinde tepkileri ile geniş maksimum tork bandı, yakıt tükeminin de makul seviyede kalmasını sağlıyor. Ferah iç mekanında gürültü seviyesi de yüksek değil.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.