otohaber_logo
Test Merkezi
Sürüş izlenimi- Fiat 500X
Fiat, 500 ailesinde genel hatları değiştirmeden modelleri güncelliyor. Makyajlı 500X’te tasarım ve donanımdaki yenilikler haricinde yeni motor müjdesi de var.
Sürüş izlenimi- Fiat 500X

Crossover sınıfının dinamik yapısını takip etmek için 500X'in makyaj zamanını iyi değerlendiren Fiat, 500X'te ana hatları koruyarak modern teknolojiyi yakalamak istemiş. İki karoser ve üç donanım versiyonuna sahip 500X'te, şehirli görünen Urban haricinde offroad tasarım dokunuşlarına sahip Cross, City Cross seçenekleri de makyajlandı.

Yeni ön tamponda daha geniş bir ızgara kullanılmış. Fiat logosu etrafındaki krom çıta daha ince ve zarif bir tasarıma kavuşmuş. Arkada da yeni bir tampon kullanan üretici stopların etrafındaki krom çıtayı kaldırmış ve ortasına gövde rengi bir parça yerleştirmiş. 500 vurgusunu arttıran tasarımcılar, far ve stoplarda bu öğeyi kullanmışlar. LED aydınlatmalara 500 logosunu kesen çizgiyi taşıyan tasarımcılar bu sayede makyajda taze bir görünüm elde etmiş.

Farlarda sadece tasarım değil işlevsellik de güçlendirilmiş. Xenon fara göre yüzde 20 daha parlak bir aydınlatma sağlayıp daha az enerji harcayan adaptif özellikli farlar karşıdan gelen araca göre otomatik ayarlanıp sürüş güvenliğini arttırıyor. Sürüş güvenliği konusunda sadece farlarla yetinmeyen üretici, kör nokta uyarısı, şerit takip asistanı, aktif fren sistemi, güvenli takip mesafesi sistemi, hız tabelasına uyumlu hız sabitleme sistemi gibi elektronik güvenlik yardımcıları da sunuyor.

Anahtarsız giriş, çalıştırma ve elektrikli bagaj kapağı gibi donanımlarla da konfor ekipmanlarının arttırıldığı görülüyor. İç mekanda yeni döşemeler kullanılarak taze bir hava oluşturulmuş. Yeni direksiyon simidi dikkatimizi çekiyor. Selefine göre daha ergonomik tasarlanan direksiyon simidi artık daha modern ve zarif görünüyor. Ergonomiyi iyileştirmek adına yapılan bir diğer faydalı değişiklik ise büyüyen multimedya ekranı olmuş. 5 inçten 7 inçe yükseltilen ekran boyutu sayesinde artık menü içerisinde daha kolay şekilde gezinilebiliyor. Dokunmatik ekrana sahip sistemle akıllı telefonlar, Apple CarPlay ve Android Auto ile eşleştirilip telefon ekrana yansıtılabiliyor.

Otomobilde makyaj sonrasında yeni motorlar da sunuluyor. Benzin partikül filtresi kullanılan FireFly isimli iki yeni motorla tanıştık. Üç silindirli olan 1,0 litre turbo benzinli motor 120 HP gücünde ve 190 Nm'lik maksimum torka ulaşabiliyor. Dört silindirli olan 1,3 litrelik turbo benzinli motor ise 150 HP güç ve 270 Nm maksimum tork değerlerine sahip.

Direksiyonu başına geçtiğimiz FireFly Turbo 1.3L motor 6 ileri vitesli çift kavramalı DCT otomatik şanzıman ile kombine edilmiş. Otomobilin ilk kalkış anından itibaren yeteri kadar canlı yapıda olduğunu gördük. Hızlanma isteklerine karşı yanıtsız kalmayan motor, sollamalarda ihtiyaç duyulan ataklığı sağlayabiliyor. Genel olarak yeteri kadar hızlı ve sarsıntısız çalışan DCT'nin sürüşümüzün bir kısmındaki dik yokuşlarda vites seçiminde kararsız ve geç kaldığı durumlar oldu. Ancak istenildiğinde manuel olarak kullanıma izin vermesi sayesinde bu gibi durumlarda sürücünün müdahalesiyle durum düzeltilebiliyor.

Otomobilin sürüş tecrübesinin yeteri kadar tok hissettirdiğini söyleyebiliriz. Direksiyon sistemi sürücünün isteklerine olgun cevap veriyor. İletişim ve geri bildirimleri yeterli hissettiriyor. Genel olarak makyajın etkisinin fark yaratacak boyutta olduğunu söyleyebileceğimiz 500X'in bayilerde satılmaya başlanması 2019 yılının ilk aylarını bulacak.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.