Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Çorba fihristi

Mevsim kış ve herkes hasta, dolayısıyla da ‘çorbası tasta’ olmalı! Mercimek, sebze, yayla diye tıkanmayalım. Beyrandan namaz çorbasına, çeneçarpandan zümrüt çorbasına uzanan bu dev liste bizi kış sonuna kadar idare eder

AK ÇORBA (Ayran çorbası bu; un/dövme ve yoğurtla yapılıyor, 16. yüzyılda sarayda pişiriliyor).
BABA ÇORBA (Koyun kellesinden kendisi). Bacaklı çorba (Kıymalı, mercimekli. Bacaklı olmasının da sebebi: Erişteli). Balkabağı çorbası (Etiler Da Mario'nunki türünün en iyilerinden). Beyran (Gaziantep'in gerdan etli, bol sarımsaklı erken sabah ritüeli).
CİĞER ÇORBASI (Kuzu ciğeri makineden geçecek, et suyuyla pişecek. Tuz-biber, doğranmış maydanoz, limon suyu ve dikkat, çırpılmış yumurta sarısı konacak en son).
ÇATAL ÇORBA (Buğday, yeşil mercimek ve et suyuyla pişiyor. Üstüne soğan, tereyağı ve karabiberle kavrulmuş kıyma konup kıyılmış maydanoz serpiliyor).
ÇENEÇARPAN ÇORBASI (İnce uzun hamurlu, terbiyeli bir Tekirdağlı).
DUL AVRAT ÇORBASI (Mercimekli, ince pul pul hamurlu, biber salçalı tereyağı kızgın bir Adanalı).
EKŞİLİ ÇORBA (Eşittir düğün çorbası; Fatih için koruklu ekşili çorba yapılırmış sarayda). Erişte çorbası. Et suyu. Ezogelin.
FASULYE ÇORBASI (Kurudan da mümkün, tazeden de). Fıstık çorbası (Tuzsuz Antep fıstığından çoğunlukla).
GENDİME (Bir Orta Anadolu klasiği. Dövme, yarma adıyla da bilinen buğdaya verilen isim aynı zamanda bu. Ve de et suyuyla pişirilen buğdaylı, nohutlu, unlu, yoğurtlu, üstüne yağ gezdirilen çorba).
HAVUÇ ÇORBASI (Akmerkez'in oradaki Grandma'nınki enfes).
ISPANAK ÇORBASI (Kadıköy'deki Yanyalı Fehmi güzel yapar bunu).
İRİNTİ ÇORBASI (O da nesi? Malatya'dan iri bulgurlu, kavurmalı). İşkembe çorbası (Balat'taki Fetih İşkembe'ninki takdire şayan).
J Zorlamayalım!
KARNABAHAR ÇORBASI (Zencefil ve bol karabiberle; Moda'daki Dün'de rastlaştığımıza memnun oldum). Korkota çorbası (Karadeniz'de iri öğütülmüş kuru mısır demek korkota). Kulak çorbası (Kulaktan kasıt küçük mantıcıklar). Kuşkonmaz çorbası.



LAHANA ÇORBASI (Ah, bir dönemin zayıflama çabası). Lohusa çorbası (Düğün çorbasının köftelisi diye düşünün: "Kıymadan, fındıktan az kabaca köfte yapıp mikdârı kifâye kızgın sâde derûnunda kavurduktan sonra tenceresine yağıyla beraber dökülür." ('Aşçıbaşı / Bir Osmanlı Subayının Yemek Kitabı').
MAHLUTA ÇORBASI (Hatay-Antakya'dan kırmızı mercimek bazlı bir arkadaş; bol kimyonlu). Mahmur çorbası (İçkiyi fazla kaçıranların ayılmak için içtiği ekşi çorba bu, 'Osmanlı Mutfak Sözlüğü'ne göre ). Mırmirik çorbası (Ne olsa gerek mırmirik? Yeşil mercimek!).



NAMAZ ÇORBASI (Adanalı ve dövme ile nohutun yanındaki gerdan eti olduğuna göre muhakkak ki hayırlı; zaten hayır çorbası da deniyor).
OĞMAÇ/ OVMAÇ ÇORBASI (Hamuru ovalayıp ufalıyor, eşit ölçüde süt ve suda pişiriyorsunuz. Naneli yoğurdu ilave edip üstüne de tereyağıyla cozurdattığınız kırmızıbiberi gezdiriyorsunuz). Öz çorba (Buğday ezilerek özü çıkartılıyor, isim oradan geliyor. İçinde et, yoğurt ve un, üstünde kızgın biberli yağ).
PANCAR ÇORBASI (O şahane rengi yeter). Patates çorbası (İçine sosis ya da sucuk kattığınızda hele mis). Pırtike çorbası (Ispanaklı, sumaklı, paprikalı bu ilginç tat Siirt kökenli). Pirinç çorbası.
REYHAN ÇORBASI. Rüştiye çorbası (Yine hamur, hep hamur).
SEBZE ÇORBASI (Bazı eski kitaplarda zerzevat, en güzeli de sebzevat çorbası diye geçiyor).
ŞEHRİYE ÇORBASI (Arpa, tel, yıldız). Şalgam çorbası.
TARHUN ÇORBASI. Tatar çorbası (Kare kesim hamurlarla yoğurt birlikteliği). Toyga. Tutmaç.
UN ÇORBASI (Biz ne 'düğün'ler görmüşüz, burada hiç duraklamayalım).



VİŞNE ÇORBASI (Pancarla yarışacak renk, hele aynı büyüklükte mini köfteleri de varsa, onu yaya bırakacak lezzet).
YUMURTA ÇORBASI ("Kaynar suya veya et suyuna birkaç taze yumurta kırıp beş dakika kadar pişiriniz. Fakat yumurtaların birbirine dokunmamasına dikkat ediniz. Süzgeçli kepçe ile bunları sudan çıkarıp çorba kasesine koyduktan sonra üzerine et suyunu dikkat ve ihtimam ile boşaltınız" diyor 'Aile Aşçısı').
ZÜMRÜT ÇORBASI (Haşlanmış yarım kilo bezelye ile bir enginar göbeğini on kepçe et suyunda pişirmemizi, elekten geçirip bir kepçe ıspanak suyu, tereyağı, tuz, biber eklememizi söylüyor 'Mükemmel Yemek Kitabı'. İsim, renkten herhalde. Başka mevsim yeşilleriyle de yorumlanabilir yani pekâlâ).

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA