Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Teknoloji devleri oyunla daha da büyüyecek

İnternetteki trafiğin aktığı yön, teknoloji devlerinin yatırımlarını da yönlendiriyor. İnternet üstünden film, video, müzik, canlı yayın servislerine alıştık. Şimdiki hedef, aynı anda onlarca kullanıcının birlikte oynadığı oyunlar oldu. Yeni büyüme hikayeleri oyunla geliyor ve devlerin ağzını sulandırıyor

Her gün saatlerce ekranına baktığımız akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve televizyonlar sadece müzik ve videoların değil, anlık, canlı oynanan oyunlara da ev sahipliği yapıyorlar. Nokia'nın yılan oyunuyla başlayan mobil oyunlar bugün masaüstü platformlarla bulut üzerinden performansı eşitliyor. Akıllı telefon satışlarının boyu fazla uzamıyor, donanımda özel yatırım yapmak yerine oyunda geçirdiği zamana ödeme yapmak, kullanıcılar açısından daha mantıklı bir seçenek. Apple geçtiğimiz hafta yeni oyun aksesuvarlarını kullanıma sunmuştu. Bu hafta, oyun ve video servisleriyle ilgili hazırlıklarını öğrenmek için sabırsızlanıyoruz. Video ve müzik dünyasında taşlar yerinden kolay kımıldamıyor. Analistler Apple'ın kasasındaki paradan etkilenip Netflix'i almasını tavsiye ediyor. Çok değil bir gün sonra Apple, video platformu konusundaki hedeflerini açıklayacak. Sadece Apple değil, Google gibi devler de oynatmaya hazır. Oyun en hızlı büyüme alanı olabilir. Ancak oyun; cihaza, bulut hizmeti aldığımız şebekeye ve performansa ihtiyaç duyuyor. 5G yatırımları yapılırken en önemli kullanım hikayelerinin başında bulut tabanlı oyunlar geliyor. Amazon Web Services ve Amazon bu alanı boş bırakmıyor.



OYUNDA PERFORMANS YARIŞI
Google internette trafik neredeyse oraya güçlü yatırımlar yapıyor. Başarılı olduğu alanlar kadar başarısız olduğu işler de var. Oyunseverlerin beklentileri belli; performans, minimum gecikme, hatasız oyun deneyimi. Oyunda gecikmeyi minimuma indirmek en önemli başarı kriteri. Yani hiçbir oyuncu performansında gecikmeden dolayı sorun yaşamak istemez. Google, Stadia projesi için uzun süredir pek çok firmayla işbirliği yapıyor. Uzun süredir bu alanda ter döken Sony ve Microsoft'a rakip olur mu? Bunu oyun geliştiricilere ve tabii ki, oyunseverlere yaptığı katkı belirleyecek. Google, yeni teknolojilerin yanı sıra YouTube ve Google Asistan'ı yerleştirdiği Stadia platformunun başarısı için tüm sistemini harekete geçiriyor.

AMD İLE GÜÇ BİRLİĞİ
San Francisco'da düzenlenen Oyun Geliştiricileri Konferansı'nda (GDC) Google'ın duyurduğu oyun platformunda AMD, Google'a yazılım geliştirme araçları ve Linux tabanlı, açık kaynaklı Vulkan sürücüsüyle destek olacak. Grafik olarak zengin oyunları milyonlarca kullanıcıya aktarmak ve bunu bulut üzerinden yaparken gecikmeyi en aza indirip, oyun performansını en üst seviyeye taşımak için ultra yüksek performanslı işlem yeteneğine ihtiyaç duyuluyor. Aynı zamanda veri merkezlerinin güvenlik, yönetilebilirlik ve ölçeklendirilebilirlik gibi benzersiz zorluklarını da aşmak için gelişmiş teknolojiler gerekiyor.



GÜÇ TASARRUFU VE SANALLAŞTIRMA
Google Stadia için özel üretilmiş AMD yüksek performanslı Radeon veri merkezi GPU'ları şu özelliklere sahip: 2. Nesil Yüksek Bant Genişlikli Bellek (HBM2) ile kompakt boyutta güç tasarrufu sağlamak istiyor. Hata Doğrulama Kodu (ECC) gibi veri bütünlüğünü korumaya yardımcı özellikler barındırıyor. SR-IOV (Single-Root I/O Sanallaştırma) endüstri standardı üzerine inşa edilmiş, endüstrinin ilk donanım tabanlı GPU sanallaştırma çözümü yoluyla, bulut tabanlı oyun için güvenlik özelliklerine sahip, hızlı ve tahmin edilebilir performansı garanti altına alıyor. AMD'nin grafik mimarisi, PC'lerden büyük oyun konsollarına kadar günümüzün oyun platformlarını destekliyor. Bu sayede geliştiricilerin oyunlarını tek GPU mimarisi için iyileştirmelerini mümkün kılarken, bu yararı birden fazla platforma ve büyük ölçekli bulut oyun platformuna yaymalarını sağlıyor

TEK MAĞAZADAN OYUNLARA ULAŞIN
Türk Telekom'un dijital oyun platformu Playstore, oyunseverleri popüler oyunlarla buluştururken, onların her ihtiyacına karşılık verebilmek için yeniliklerine de devam ediyor. En yeni ve güncel oyunları dünya ile aynı anda satışa sunan Playstore, OverGame ile yapılan işbirliği ile PlayStation 4 oyunlarını ve oyuncu ekipmanlarını platform üzerinden çok özel fiyatlarla sunuyor. En yeni PlayStation 4 oyunları; Marvel's Spider Man, Detroit: Became Human ve God of War ile birlikte avantajlı fiyatlarıyla diğer PS4 oyunları ve göz alıcı modelleriyle Dualshock V2 kablosuz kontrol cihazları, Razer oyuncu ekipmanlarından mouse ve mousepad'ler özel kampanya ve indirimlerle Playstore'dan satın alınabilecek.

EKRANIM HASSAS SESİM GÜZEL
Apple'ın can alıcı renklere ve diğerlerine göre daha ekonomik fiyat seçeneğine sahip iPhone XR modelinde cebinizde bir oyun konsolu taşırmış gibi, her an oyuna hazırsınız. OLED yerine Liquid Retina ekranı sizi üzmüyor, Taptic Engine ve daha geniş stereo ses aralığı sunan hoparlörler, sürükleyici bir oyun deneyimi yaşatıyor. Bir akıllı telefondaki en akıllı ve en güçlü çip olan A12 Bionic, konsol kalitesinde oyun deneyimleri sunup akıcı ve verimli bir şekilde oynamanızı mümkün kılıyor. Bir sonraki favori oyununuzu ararken AppStore'daki 250 binden fazla oyunla keyifli vakit geçirmek mümkün. Oyun oynarken görüntü kadar ekrana dokunduğunuzdaki hissiyat da çok önemli. iPhone XR, bir iPhone'daki ilk 120Hz (hertz) hızıyla dokunmanızı algılayan LCD ekrana sahip. Ekranın yenileme hızı 60Hz olsa bile sizin dokunuşunuzu 120Hz olarak algılıyor böylece siz ne kadar hızlı oynarsanız o kadar hızlı algılıyor. Hızlı ve rekabetçi oyunlarda ekranın sizin dokunuşlarınızı hızlı algılaması size bir avantaj sunuyor. iPhone XR'ın hoparlörleri daha geniş ses aralığı ile daha net ve dolu bir ses sağlıyor. Sağ ve sol kanallar eşit düzeyde ve aynı bant genişliğinde bir ses sağlıyor. Ayrıca iPhone XR'ın sesi iPhone 8'den yüzde 20 daha yüksek. Geniş bir aksesuvar ekosistemi sayesinde alışık olduğunuz oyun deneyimini iPhone'unuza taşıyabilirsiniz. MFi (Made for Apple ) programı sayesinde yüksek performanslı oyunları oynarken iPhone'unuzla uyumlu aksesuvarlar bulmak çok kolay. MFi, üreticilere oyunlarda aynı deneyimi sağlamak için tasarım kılavuzları ve güncellemeler sağlıyor. SteelSeries Nimbus kablosuz kumanda en sevdiğiniz kumanda destekli oyunlarınızı iPhone'unuzla oynamanızı sağlar. Kumandanın ergonomik tasarımı oyun oynamak için mükemmel. Lightning konektörünü kullanarak yaptığınız hızlı bir şarj; LED bildirimleri, gezinmesi basit bir menü düğmesi ve en hassas oyun denetimleri için basınca duyarlı düğmelerin yanı sıra size 40 saati aşan bir oyun oynama süresi verir. Beats Solo 3 kulaklıklar yoldayken oyun oynamak için harika bir seçim. 40 saatlik pil ömrüne sahipler ve beş dakikalık şarj ile üç saat daha pil ömrü vaat ediyorlar. Kulaklıklarla entegre çalışan kontroller oyun oynarken ses ayarlamalarını veya Siri'yi de sesinizle etkinleştirebiliyorsunuz.

DİJİTAL BABA

Baba dediğin her şeyi bilmez
Okumaya, yeni uygulamalar indirmeye, You- Tube'da video izlemeye devam eden anne baba adayları aşırı duyarlı halde bilgi bombardımanına uğruyor. Bazen birbirine zıt bazen abartılı bilgiler, gereksiz heyecana sebep oluyor. Dijital Baba ise sakince kadim bilginin peşinde. Bebeğinizin cinsiyetini doğana kadar öğrenmediyseniz, kral ya da kraliçe gelir gibi yapılan abartılı hazırlıklardan kurtuluyorsunuz. Yine de en büyük tepkiyi aileler gösteriyor. Ancak her şey zaman içinde normale dönüyor. Okunacak kitapların, indirilecek uygulamaların sonu gelmiyor. Ben de Evlat 52141 için heyecanlanıyorum ve bir şeyler almak istiyorum. Gel gelelim kendimi acil ve ilk doğduğunda ihtiyaç olacak şeylere yönlendiriyorum. Yani anne baba kendisi için değil, gerçekten çocuğa odaklanarak ihtiyaçları gözden geçirmeli. Alışveriş uygulamalarına henüz daha çok var. Bebek arabalarının testine henüz başlamadım. Benim derdim daha çok bebeğin davranışları, uykusu, sağlığı üzerine aşırı duyarlı olmak. Her konuyu okumaya ve araştırmaya sınırsız bir açlıkla başlıyorsunuz. İtalyan pedagog Montessori bakış açısıyla yapılan hazırlıklar, kadim bilgiler, anne baba öğretileri hepsi bir yana insan deneyimleri çok etkili oluyor. Aslında kadim bilgilere sahip ebelik mesleğinin biraz unutulmaya başlandığını öğrendim. Sebebi deneyim, bilgi aktarımının azalması. Peki, bunları nasıl öğrendim?

DOĞUMUN KADİM BİLGİLERİ

Eşim bir süre önce İstanbul Doğum Akademisi'nden (İDA) söz etti. Ben fazla öğrenme isteğinin yarattığı bulantıdan önce kaçtım. Fakat kader ağlarını örmüşse kaçış olmadığını Barselona'ya uçarken fark ettim. Bilişim sektörüne dönüş yapan arkadaşımın 5 yıl boyunca İstanbul Doğum Akademisi'nde Doula eğitimi vermeye başladığını öğrendim. Harika bir tesadüf oldu. Önce 3.5 saatlik Barselona uçuşunda başlayan sohbet zaman içinde devam etti. Eşime bu güzel tesadüften söz edince, gülerek sezgilerinin güçlü olmasının verdiği kahkahayı saklama gereği bile duymadı.

Arkadaşım bana İDA'da verilen 2 günlük eğitimin kapsamından söz etti. Aslında zaman içinde kaybolan kadim bilgilerin hatırlanması ve insanın doğum evresinde iyi bir danışmana kavuşmasını sağlayan süreçten söz etti. Gerçekten iyi bir aydınlanmaydı. İşte genel başlıklarıyla arkadaşımın anlattıkları. Ancak haftasonu eğiminden sonra size asıl detayları anlatırım. Şimdilik aklımda kalan bilgileri yazdım

HER DOĞUM BENZERSİZ
Asla ön yargılı olmayın. Normal doğum ya da sezeryen konusunda beklentiye girmeyin. Normal doğum koşulları oluşmuyorsa, dünyanın sonu değil.
Asla kurtarıcı bir baba olmaya değil, eşini iyi dinleyen, destek olan insan olmaya çalışan kahraman olmak daha önemli.
Doğum çok özel bir an. Bu yüzden eşinizi rahatlatacak önlemleri evde alın. Doktorunuzun onayıyla hastanede değil, evde zamanı geçirmeye gayret edin.
Doğum için hastaneye giderken kimin ya da kimlerin geleceğine karar verin. Kimin, ne zaman evi ziyaret edeceğine iyi hazırlanın.

MÜHENDİS BABA
Pek çok anne baba alışveriş konusunda kararsız. Bebek söz konusu olunca kulaktan dolma bilgiler çok zararlı. Bu yüzden anne babalar doğru referans noktası yakalamak istiyor. O yüzden deneyimleri paylaşmak çok değerli. Detaycı ve meraklı bir mühendisin babalık macerasını topladığı blog iyi bir rehber niteliğinde. Çocuğunun sağlığını öncelik haline getiren babanın deneyimleri anlatılıyor. Ben çok keyifle okudum ve faydalandım. Buyurun buradan, https://muhendisbaba.wordpress.com/

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA