Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

En ekonomik teknoloji sepetinizi seçin

Sanırım teknoloji yazmaya başladığımdan bu yana şu isteğin sonu gelmedi: “Hem en iyisi olsun hem de en ekonomiği...” Telefon konusunda bu isteklere fiyat performansı en iyi telefonlarla yanıt verebilirim. Üstelik akıllı saat, tablet ve kablosuz kulaklıktan oluşan bir sepeti de sizinle paylaşıyorum

Yaşanan salgın hastalıktan sonra herkes biraz daha tasarruflu, biraz daha ekonomik durumu gözeterek kararlar almaya başladı. Pandemi sırasında akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Kamera özelliklerini, sosyal medyayı daha çok kullanmaya başladık. İşte tam böyle bir dönemde bana gelen "Hem en iyisi, hem de en ekonomiği olsun" isteklerine fiyat ve performans oranı en iyi telefonları gözden geçirerek karşılık vermeye çalışacağım. Android telefonlarda seçenekler oldukça fazla. Üstelik fiyatları da 2 bin TL ile 4 bin TL arasında değişiyor. Ancak performanstan vazgeçmiyorsanız, 2 bin TL'nin altında özel bir kampanya yoksa telefon bulmanız neredeyse imkansız. Sonuçta artan vergilerin odaklandığı yerlerden biri de akıllı telefonlar oldu.

ELMA SEPETİNİ OLUŞTURUN
Apple iPhone kullananlar için Android işletim sistemine geçmek neredeyse olanaksız. Yeni bir iPhone'un fiyatının ise 10 bin TL civarında olduğunu düşünecek olursanız, iPhone için fiyat performans odaklı ürünlerde 5 bin TL'nin üstüne çıkmak şart. 5 bin 299 TL satış fiyatının 2 bin 368 TL'sini vergilere ödediğinizi unutmayın. Eğer son model iPhone 11 Pro almayı düşünürseniz, ödeyeceğiniz fiyat 10 bin 999 TL oluyor. Ben onun yerine size iPhone SE'nin bulunduğu bir Apple sepeti yaparak içine tüm ürünleri koyabilirim. İlk nesil AirPods kablosuz kulaklık, Apple Watch Series 3 ve 10.2 inç iPad 32 GB toplamı vergiler dahil 10 bin 986 TL oluyor. Yani iPhone 11 Pro yerine neredeyse tüm Apple ürünlerden oluşan bir sepet yapabilirsiniz.

SEÇENEKLİ ANDROİD SEPETİ
Karantina döneminde evde oturduğu zamanlarda kilo alanlar için ekonomik telefonlara birer akıllı saat ve tablet eklemek hiç fena olmayabilir. Böylece bir amiral gemisi telefon yerine harika bir teknoloji ürün sepeti yapabilirsiniz. Oppo, Huawei, Samsung ve Xiaomi gibi markaların akıllı saat, kulaklık ve tabletlerinden oluşan bir sepet amiral gemisi telefon yerine daha akıllıca olacaktır. Ayrıca pek çok Çinli markanın internet üzerinden satış yapan alt markası da var. Huawei'nin Honor, Oppo'nun Readmi, Xaomi'nin Real Me gibi alt markalarla ürünleri daha uygun fiyata sunduğunu söyleyebiliriz. Bu durumu Volkswagen'nin motorunu kullanan Skoda'yı benzetebilirsiniz. Yanlış bir benzetme olmaz. Evet, 10 bin TL'nin çok ucuz olduğunu söylemiyoruz. Ancak akıllı telefon dışında sepetin içerisine akıllı saat, tablet ve kablosuz kulaklık eklerseniz ekonomik sepet deme hakkımız var.

Kamera
deneyimiyle öne çıkıyor
Aslında gönlüm şimdiye kadar en iyi Samsung ekranı deneyimi yaşadığım telefonun yerine başkasını almakta değil. Ancak 12 bin 500 TL ödeyecek başka insan bulmak şu dönemde çok mümkün değil. Biz de bu yazıda ekonomik sepet yapmaya çalışınca Galaxy A51 öne çıkıyor. Türk Telekom mağazalarında da satışta olan A51'in kamerası bu seçimde en çok öne çıkan taraf oldu. Akıllı özelliklerle güçlendirilmiş bir ana kamera, Ultra Geniş Açı, Makro ve Derinlik Kameraları ile Galaxy A51 modeli, anı yakalamanıza olanak tanıyor. Akıllı telefonda bulunan 48 megapiksel kamera, gündüz veya gece fark etmeksizin kaliteli fotoğraf çekmenizi sağlıyor.

Samsung ekonomi paketinde saat ve tablet
Samsung Galaxy A51 4 Bin 99 TL
Samsung Galaxy Watch Active2 40mm bin 999 TL
Toplam Samsung Paketi: 10 bin 96 TL


Fiyat performans odaklı telefon sepeti
Çinli Xiomi'nin sanırım en önemli özelliği fiyat performans odaklı ürün portföyü. İşte bu yüzden amiral gemisinin fiyatı genelde diğer Android telefonların standart modelleriyle aynı fiyat segmentini yakalıyor. Mi Note 10 Lite, uygun fiyata birinci sınıf ekran ve çok işlevli dörtlü kamera deneyimiyle tüketiciyi etkilemeye çalışıyor. Henüz deneyimleme fırsatı bulamadığınız ürünün ekran kalitesi Samsung deneyimine çok benzediğini söyleyebiliriz. Telefon, hızlı fotoğraf ve video çekim performansı için Sony'nin IMX686 sensörü ile birlikte ultra geniş açılı fotoğraflar, oldukça yakın makro çekimler ve muhteşem portreler için 64 MP dörtlü kamera kullanılıyor. Xiaomi'nin ekonomik paketine tablet olmadığı için elektrikli scooter dahil ettik. Yani amiral gemisi telefon yerine saat, kablosuz kulaklık ve telefonu alıp elektrikli scooter üstüne binip evinize gidersiniz.

Ekonomik pakete elektrikli scooter ekledik
Mi Note 10 Lite 6 GB + 64 GB 3 bin 699T L
Mi True Wireless Earphones 2 kablosuz kulaklık 499 TL
Mi Smart Band 4 akıllı bileklik 299 TL
Mi Electric Scooter Pro 3 bin 799
Xiaomi Paketi Toplam: 8296 TL

Altın oran tutkunları ön sırada
Apple iPhone tutkusundan vazgeçemiyorsanız, uygun fiyatlı ve kamera performansı amiral gemisi modelleri aratmayan iPhone SE iyi bir seçenek olabilir. 4.7 inçlik iPhone SE ekranı aslında Apple'ın çok sevdiği altın oranı ifade ediyor. Altın orana tutkun pek çok Apple kullanıcısı var. Altın oran, baş parmak ve tek elle tüm telefonu rahatlıkla kullanmayı temsil ediyor. Büyük ekran cazibesi her yeri kasıp kavurmadan önce Apple altın oranı uzun süre savunmuştu. Ancak şimdi ekonomik ve ekran konusunda tutucu olanlar için iyi bir seçenek oldu. Türk Telekom mağazalarında da satışa sunulan iPhone SE'de A13 Bionic çip ve 12 megapiksel kamerası, yetenekli yazılımıyla fotoğraflar ve video konusunda amiral gemilerini aratmayacağa benziyor. Pil ömrü konusunda nasıl olduğunu ise deneyimledikten sonra göreceğiz. Ayrıca suya, toza, darbelere dayanıklılık gibi özellikleri de bünyesinde barındırıyor. iPhone 11 Pro almak yerine, kendinize Apple ekonomik Apple sepeti oluşturabilirsiniz, çevrenizdeki insanlarla FaceTime üzerinden sohbete devam edersiniz, Apple Store'dan aldığınız uygulamaları kullanabilirsiniz. Kısacası Apple ekosisteminde kalmak için Android platformuna göre 2 kat daha fazla ödeseniz bile, Apple ayrıcalığını yaşamak isteyenlere bu değeri satmayı beceriyor.

İşte Apple iPhone sepeti
AirPods, 1399 TL
iPhone SE 64 GB, 5299 TL
10.2 inç iPad 32 GB, 2499 TL
Apple Watch Series 3 GPS 42 mm, 1699 TL
Toplam 10 bin 896 TL KDV dahil sepetle çıkabilirsiniz.

Oyuncuyu yalnız bırakmayan ekonomik telefon
Pandemi döneminde akıllı telefonlarda oyun performansı, kameradan sonra olmazsa olmaz değer haline Huawei P40 Lite, 30 dakika ve üzerinde süren mobil oyunlarda stabil FPS sağlayarak kullanıcının oyunda takılma veya gecikme yaşamasını önlüyor. 6 GB RAM ile desteklenen P40 Lite, Kirin 810 işlemcisinin tüm gücünü ortaya koymasını sağlıyor. Türk Telekom mağazalarında satışa sunulan P40 Lite ile birlikte 3.0 versiyonuna erişen GPU Turbo teknolojisi yazılım ve donanım sinerjisinde şimdiye kadar görülmemiş optimizasyonlar sağlayarak oyun performansını, pil tüketimini ve sıcaklık oluşmasını kontrol altında tutuyor. Her ne kadar akıcı ve kesintisiz bir performans kilit bir faktör olsa da, sonuçta oyunların hepsi bir ekran aracılığı ile deneyimleniyor. Huawei Punch FullView Display, Huawei'nin geliştirdiği inovatif ve son teknoloji bir ekran. 6.4 inç boyutundaki FHD+ çözünürlükteki ve geniş renk gamutuna sahip ekran, P40 lite'ın yüzeyinin yüzde 90,6'sını kapsıyor.

Oyuncu keyfini artıran paket
Huawei P40 LITE, 3 bin 499 TL
Huawei FREEBUDS 3I, 799 TL
Huawei WATCH GT 2 46MM, bin 499 TL
Huawei MATEPAD PRO, 4 bin 999 TL
Huawei Sepeti Toplam: 10 bin 796 TL

***


Oyunun yeni metal atı PS5 hazır
Her oyun tutkunu büyük ekranlı televizyonda harika bir oyun deneyimi yaşamak ister. Oyun konsolları oyun tutkunu için evin merkezini ele geçirme şansı veriyor. İşte bu yüzden oyun tutkunları için PlayStation 5 etkinliği heyecanla bekleniyordu. Açıkçası Sony online etkinlikte PS5 donanımından çok oyunlara odaklandı. Gelişmiş bir GTA V ile başlayan etkinlikte yeni Spider- Man, Horizon Zero Dawn, Hitman ve Clank gibi oyunlarla birlikte heyecan yukarı çekildi. Ancak oyunlardan kaç tanesinin PS5'e özel olduğunu pek keşfedemedik. Sony, dördüncü nesil PlayStation 4 oyun konsolundan sonra arada güncellemeler dışında yedi yıl bekledi. PS5, siyah dışında farklı renkleri ve tasarımıyla dikkat çekiyor. Üstelik PlayStation 5 standart ve PlayStation 5 Digital Edition olmak üzere iki farklı model ile geliyor. İkisi arasındaki fark fiziksel Ultra HD Bluray Disc girişi olan Standart sürümü eski alışkanlıkları üstünde taşıyor. Artık hızlı internet bağlantısına güvenenlerin tercih edeceği 3D kamerası da bulunan Digital Edition modeli öne çıkıyor.



DOĞAL SES VE GÖRÜNTÜ
PS5 artan performansını hız, daha yüksek çözünürlüklü görüntü ve doğal ses için kullanacak. Sonuçta oyunseverlerin asıl odak noktası televizyonlardaki görüntü kalitesini destekleyen bir oyun konsolu istiyor. Performans için 3.5 GHz hızı destekleyen AMD Zen 2, 8 çekirdekli işlemcisi bulunuyor. Televizyonlara paralel olarak 8K çözünürlüğü de destekleyen PS5, 825 GB SSD depolama, 16 GB bellek dikkat çekiyor. Ayrıca fazladan USB girişi sayesinde dışarıdan depolama desteği de geliyor. PS5 oyun konsolunun her zaman olduğu gibi standart sürümünün ABD'de 499 dolar olmasını bekliyoruz. Türkiye'de ise üstüne eklenecek vergilerle yaklaşık 6 bin TL civarında olmasını bekleyebiliriz. Yeni gelen yüzde 50 vergiye, KDV ve gümrük vergisi eklenince bu fiyatın ortaya çıkması doğal. Türkiye'de resmi satışının yıl sonuna doğru olmasını bekliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA