Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT TİMURLENK

Futbol gemisinin birinci zabitleri

Futbol dâhisi olarak bilinen Jürgen Klopp’un “Beynim” dediği Zeljko Buvac’tan, Hollandalı Henk ten Cate’a; Levent Şahin’den geçen yıla kadar Tamer Tuna’ya... Kulübedeki ikinci adamların hikayesi

Taktik zekanızın yüksek olması için illa ki futbolcu olmanız gerekmiyor. Şampiyonluklar kazanmış bir eski futbolcu olmanız da şart değil. 57 yaşında Zeljko Buvac, eski Yugoslavya'nın müthiş yeteneklerinin gölgesinde kalmış bir orta saha oyuncusuydu. Almanya'daki günlerinde bir takım arkadaşıyla yolları 10 yıl sonra kesişti. O adam, Jürgen Klopp'du.
Mainz O5'den Borussia Dortmund'a uzanan teknik adamlık kariyerinde Klopp'un sağ kolu Zeljko Buvac'tı. Alman teknik direktör, "Beynim" dediği Buvac'tan Liverpool günlerinde de ayrılmadı.
Tercüman iken Bobby Robson'un Barça'da ikinci adamı Mourinho'yu anlatmaya gerek var mı? Kulübedeki ikinci adamın varlığının ne kadar önemli olduğunu bilen kulüp şüphesiz ki Barcelona. Frank Rijkaard'ın karanlık yıllardan alıp zirveye taşıdığı dönemde Hollandalı teknik adamın sağ kolu Henk ten Cate'dı. Bir zaman sonra aynı görevle Chelsea'ye gitti Henk ten Cate. Yerine gelen Neeskens, Hollanda futbolunun efsane isimlerindendi. Kendinden 10 yaş küçük Rijkaard'ın yanına ikinci adam olarak oturdu.
Galatasaray-Beşiktaş derbisi sonrasında teknik adamların tercihleri masaya yatırıldı ama iki isimden bahseden olmadı. Fatih Terim'in ekibindeki ikinci adam Levent Şahin ve Beşiktaş'ta bu sezon Şenol Güneş'in yanında olmayan Tamer Tuna...
Fatih Terim'in teknik adamlığında ona İmparator unvanını getiren başarılardır ve sanılanın aksine Terim, tek adam değildir. Dört şampiyonluk kazandığı dönemdeki yardımcıları, ikinci kez Galatasaray'ın başına geçtiğinde 15 profesörün danışmanlık hizmeti verdiği sağlık kurulu, profesör Acar Baltaş ile psikoloji dersleri, Terim'in futbolumuza getirdiği yeni vizyondur.
2008'de ABD'den getirdiği kondisyon uzmanı Scott Piri ile daha sonra Galatasaray'da çalışan Fatih Terim, Florya'da 4. döneminde Levent Şahin ile çalışıyor. Futbolculuk günleri amatör seviyede kalan ama 16 yıldır antrenörlük ve teknik adamlık yapan Levent Şahin, Gazi Üniversitesi'nde antrenman bilimi üzerine doktora seviyesine kadar çıkmış bir futbol aklı...
Türkiye Kupası'ndaki Fenerbahçe derbisinin ardından yaşadıklarıyla yıpranan ve Galatasaray derbisinde yaptığı değişikliklerle bize "Oyunu okuyamadı" dedirten Şenol Güneş'in yalnızlığı, belki de bugün Göztepe'nin başında olan Tamer Tuna'nın Beşiktaş kulübesindeki yokluğudur. Fatih Terim'in artısı ise üçü Galatasaray'ın eski efsanesi olan (Taffarel, Ümit Davala, Hasan Şaş) dört kişilik asistan kadrosundaki Levent Şahin'dir kim bilir..
Futbol, fırtınada gemiyi limana yanaştıran kaptanları kahraman yapar, tarih onları yazar. Kimse kaybedilmiş bir sezonun hikayesini dinlemek istemez. Kaptanlar elbette ki Terim ve Güneş, son söz, son karar onların... Lakin her futbol gemisinin bir de birinci zabiti var, onları unutmayalım...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA