Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT TİMURLENK

Kuş ölür sen uçuşu hatırla

Roma'da bir mayıs gecesinde yaşananlar 16 yıl önce aynı stadyumda bir pazar öğleden sonrasının hikayesini hatırlatır mı?
Kahramanlarımız Inter ve Lazio, türümüz biraz dram biraz da gerilim...
Finali nefis biten bir film ya da dizi gibiydi geçen hafta sonu İtalya'da futbol sahasında yaşananlar. Şampiyonun (Juventus) belli olduğu ligde son hafta Inter, Lazio deplasmanına giderken üç puan gerideydi. Bir hafta önce büyük bir sürpriz yaparak kaybeden Inter, Şampiyonlar Ligi'ne son bileti elinde tutan Lazio'yu mağlup ettiği takdirde o bileti kapacak ve Milano'nun yarısı için film mutlu sonla bitecekti. Üstelik ortada bir de futbol tarihine "5 Mayıs sendromu" olarak geçen unutulmaz maçın iki cephesi karşı karşıya gelecekti.
Şimdi 16 yıl öncesine mayıs ayına dönelim. O sezon 13 yıldır şampiyonluk hasreti çeken Emre Belözoğlu ve Okan Buruk'lu Inter, son hafta Lazio deplasmanına bir puan önde gelmişti. Takipçisi Juventus ise Udinese deplasmanındaydı. Lazio tribünleri, Inter'in şampiyon olmasını istiyor ve anti-Juve tavırlarını hafta boyunca gizlemeden gösteriyordu.
5 Mayıs 2002 öğleden sonrasını Interliler hiç unutmadı, unutmayacak da... Lazio'nun iddiası yoktu ve herkes Inter'in kolay kazanıp şampiyon olmasını bekliyordu. Forvetinde Ronaldo ve Vieri olan Inter o gün sahadan 4-2 mağlup ayrıldı. Lazio'nun gollerinden birini atan Diego Simeone ve rakip takımdaki Emre yıllar sonra Atletico Madrid'de hoca-futbolcu olarak bir araya geleceklerdi, elbette haberleri yoktu. Interli futbolcular o Roma öğleden sonrasında gözyaşlarına boğuldular, Udinese'yi deviren Juventus şampiyon olmuştu.

16 YILLIK HESAP KAPANDI
Şimdi geçen haftaya dönelim. Maç öncesinde en çok konuşulan isim Lazio'nun Hollandalı stoperi Stefan de Vrij. Her futbolcu Şampiyonlar Ligi'nde oynamak ister ama Vrij için hesap karışıktı. Gelecek sezon için Inter ile anlaşan Hollandalı savunmacı formasını giydiği Lazio maçı kaybetmezse Şampiyonlar Ligi'ni televizyondan izleyecekti.
Üzerinde baskı oluştuğundan Lazio cephesinden "İstersen oynama" teklifi geldi ama Vrij kabul etmedi. Akıllara ziyan bir 90 dakikaydı. Lazio öne geçti, Inter yakaladı, Lazio 2-1 yaptı ve son yarım saatte Inter'e iki gol lazımdı. Inter'in bir penaltısı Video Hakem teknolojisiyle iptal edildi ve sonrası dram. Stefan de Vrij'in ceza sahası içindeki hareketi Inter'e penaltı kazandırdı.
Icardi 2-2 yaptı ve 81'de Vecino skoru 3-2 yaptığında Stefan de Vrij sahada yıkıldı kaldı, üç dakika sonra oyundan alındı ve yedek kulübesinde ağlamaya başladı. Inter, 5 Mayıs sendromunu yenmiş, 16 yıllık hesabı kapatmış ve Şampiyonlar Ligi biletini Lazio'nun elinden kapmıştı.
Büyük zaferin ardından Milano'ya dönen takımın kaptanı Icardi'nin gözü kulağı artık Buenos Aires'ten gelecek haberdeydi. Ligde 29 gol atıp kral olan Arjantinli santrfor, 2018 Dünya Kupası'nda forma giymenin hayaliyle uyudu o gece. Kara haber tez gelir. Tangocuların Rusya kafilesine Icardi alınmamıştı. Bu kararın altındaki imza elbette teknik direktör Sampaoli'nindi ama kulislerde çok zamandır konuşulan bir başka Arjantinli futbolcu Maxi Lopez'in eşiyle evlenen Icardi'nin Lionel Messi tarafından kara listeye alındığı ve onu bırakın maç 11'inde kampta bile görmek istemediğiydi.

EN ÜNLÜSÜ MARADONA
Arjantin dört yıl önce de Cambiasso ve Carlos Tevez'i Dünya Kupası'na götürmemiş ve kıyamet kopmuştu. 2006 Almanya'da Zanetti, Veron gibi yıldızlar evlerinde kalmış, 2002'de Riquelme ve Saviola maçları televizyondan izlemişti. Tabii evde kalanların en ünlüsü Arjantin'in ev sahipliğini yaptığı 1978 Dünya Kupası'nda Cesar Menotti'nin kadroya almadığı Diego Maradona idi...
Şimdi Icardi, altyapısından yetiştiği Barcelona'nın ve Messi'nin karşısına gelecek sezon Real Madrid formasıyla çıkma hesabı yapabilir. Stefan de Vrij'in terine emeğine kimse laf etmedi, gelecek sezon Inter formasıyla Şampiyonlar Ligi'nde oynarken eski takım arkadaşları onu televizyondan izleyecekler.
Avrupa Ligi Kupası'nı attığı gollerle Atletico Madrid'e kazandıran Fransız forvet Griezmann, Barcelona'ya imza atabilir. Futbol sezonu bitti, biriktirdiğimiz rakamlar değil hikayelerdi o yüzden son sözü İranlı şair Füruğ Ferruhzad söylesin: "Kuş ölür, sen uçuşu hatırla!"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA