Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Dostlarla kalabalık iftar bir başkadır

Ramazan ayı aynı zamanda paylaşma ayıdır. Dostlar ve sevdiklerimizle bir araya gelmeye vesiledir. En güzel anı da heyecanla hazırlanan iftar sofralarıdır

Giriş Tarihi: 18.5.2018
Dostlarla kalabalık iftar bir başkadır
Ramazan ayında misafir ağırlamanın keyfi de anlamı da çok özel. Bu kutsal ayda iftar sofraları daha bir gönülden daha heyecanla kuruluyor. İftar sofralarında sevdiklerimizi, dostlarımızı en iyi şekilde ağırlarız. İşte Leyla Çemç Yavşan'ın, Sofra dergisine bu ay için hazırladığı menü önerisi... Menünün stilistliğini Selenay Kübra Koçer yaptı.

BAKLA ÇORBASI (6-8 KİŞİLİK)

350 gram taze bakla
1 adet soğan
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı et suyu
6-7 su bardağı sıcak su
Tuz Terbiyesi için:
250 gram yoğurt
1 adet yumurta
3 çorba kaşığı un Üzeri için:
1/2 demet dereotu Yıkanıp uçları ayıklanmış taze baklaları ince kıyın. Soğanı küp doğrayın. Derin bir tencereye sıvı yağ ve tereyağını koyup kızdırın. Önce soğanı sonra baklaları ekleyip kavurun. Sıcak su ve et suyu ekleyip baklalar iyice yumuşayana kadar 15-20 dakika kaynatın. Diğer yandan da terbiye için yoğurt, yumurta ve unu bir kaseye alıp çırpın. Kaynamakta olan çorbanın suyundan bir kepçe alıp azar azar terbiyeye ekleyip karıştırın. Ilınan terbiyeyi de çorbaya ilave edip karıştırın. Tuzunu ayarlayın. Ocaktan aldığınız çorbaya ince kıyılmış dereotu ekleyip sıcak servis yapın.

YENIDÜNYA KEBABI (6-8 KIŞILIK)

1 kg yenidünya (malta eriği)
400 gram dana kıyma
200 gram kuzu kıyma
3-4 diş dövülmüş sarmısak
Tuz, karabiber, kimyon, pulbiber Sosu için:
2 çorba kaşığı sıvı yağ
2 çorba kaşığı nar ekşisi Yenidünyaları iyice yıkayın. Ortalarından ikiye ayırıp çekirdeklerini çıkarın. Kıymaları derin bir kaba alın. Üzerine sarmısak, baharat ve tuz ilave ederek iyice yoğurun. Harçtan küçük parçalar alıp, elinizde yuvarlayın ve ikiye ayırdığınız yenidünyaların arasına yerleştirin. Aralarda boşluk kalmayacak şekilde fırın kabına dizin. Sıvı yağ ve nar ekşisini karıştırıp üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri iyice kızarana kadar 25-30 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız kebapları sıcak olarak servis yapın.

ŞEHZADE PILAVI (8-10 KIŞILIK)

2 su bardağı baldo pirinç
1 çay bardağı tuzsuz badem
1 çay bardağı kuşüzümü
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı tereyağı
3 su bardağı sıcak su
Tuz Pirinci nişastası gidinceye kadar yıkayın. Üzerini geçecek kadar ılık su ve tuz ekleyip yarım saat bekletin. Bademlerin üzerine sıcak su dökün. 10-15 dakika bekletip suyunu süzdükten sonra kabuklarını soyun. Kuşüzümünü de sıcak suya koyup bekletin. Sıvı yağı pilav tenceresine alıp kızdırın. Bademleri ekleyip renkleri hafif değişene kadar kavurun. Pirinci de ekleyip kavurmaya devam edin. Kuşüzümü, tarçın, tereyağı, tuz ve sıcak su ekleyip karıştırın. Kısık ateşte suyu çekene kadar pişirin. 10 dakika dinlendirdikten sonra sıcak servis yapın.

KUŞKONMAZLI HUMUS (6-8 KIŞILIK)

4-5 adet kuşkonmaz
2 su bardağı nohut
1 çay kaşığı karbonat
1/2 çay bardağı su
1/2 su bardağı tahin
1 çay bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı limon suyu
3-4 diş sarmısak
Tuz, kimyon Üzeri için:
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
1-2 adet haşlanmış kuşkonmaz
8-10 adet haşlanmış nohut Bir gece önceden suda bekletilmiş nohudu, karbonat ilavesi ile düdüklü tencerede 20-25 dakika haşlayın. Haşladığınız nohudu kabuklarından ayırın. Derin bir tencereye su koyup kuşkonmazları hafifçe yumuşayana dek haşlayın. Haşlanan kuşkonmazları soğuk su dolu bir kaba alın. Mutfak robotuna nohut, kuşkonmaz ve suyu koyup pürüzsüz bir kıvam alıncaya değin çekin. Tahin, zeytinyağı, limon suyu, sarmısak, tuz ve kimyon ekleyerek bir-iki kere daha çekin. Hazırladığınız karışımı servis tabağına alın ve yayın. Sos tavasına alıp kızdırdığınız zeytinyağına toz kırmızıbiber ekleyerek hafifçe kavurun. Ateşten indirin ve humusun üzerine gezdirin. Haşlanmış nohut ve kuşkonmaz ile süsleyerek servis yapın.

TAŞ KADAYIF (8-10 KIŞILIK)

Şerbeti için:
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1 dilim limon Hamuru için: 1 su bardağı ılık süt
1.5 su bardağı ılık su
1/2 paket yaşmaya
1 tatlı kaşığı toz şeker
Aldığı kadar (yaklaşık 2 su bardağı) un
1 çay bardağı irmik
1 çay kaşığı tuz İç malzeme için: 1 su bardağı dövülmüş ceviz Kızartmak için:
Sıvı yağ Şerbet malzemesini bir tencereye alın ve eriyinceye kadar karıştırdıktan sonra ocağa oturtun. Kaynamaya başlayınca altını kısın. 10-12 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alıp soğutun. Hamur için süt ve suyu yoğurma kabına alıp karıştırın. İçine maya ve toz şekeri ilave edip karıştırdıktan sonra üzerini örterek 10 dakika aktifleşmesi için bekletin. Maya köpürdükten sonra kalan malzemeyi de ekleyin ve mikserin en düşük devrinde 3-4 dakika çırparak krep hamuru kıvamında bir hamur elde edin. Kabın üzerini örtüp 15 dakika kadar mayalanmaya bırakın. Bir krep tavasını çok az yağlayıp orta ateşe yanan ocağa oturtun. Hamur karışımından birer kepçe alarak pancake yapar gibi tavaya yuvarlak bir şekilde dökün. Sadece tek tarafını üzeri göz göz oluncaya dek pişirin ve spatula ile tavadan alıp bir mutfak bezini üzerine koyun. Hamur bitene dek işleme devam edin. Pişirdiğiniz hamurların içlerine birer tatlı kaşığı dövülmüş ceviz koyun. Yarım ay şeklinde ikiye katlayıp kenarlarını iyice kapatın. Sıvı yağı kızdırın ve taş kadayıfların her iki tarafını da çevirerek kızartın. Kevgir yardımıyla yağdan alın ve soğuttuğunuz şerbetin içine atın. 1-2 dakika şerbetin içinde bekletip hemen servis tabağına alın. Dilerseniz ılındıktan sonra üzerine dondurma koyun. Frambuaz sos ve toz antepfıstığı serperek servis yapın.
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Dostlarla kalabalık iftar bir başkadır
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
BİZE ULAŞIN