Basit bir atıştımalık, uzun ömürlü olmanın sırrı olabilir! Uzun ömür üzerine araştırmalar yapan uzman Dan Buettner, lezzetiyle adeta kendisine hayran bırakan bu besinin "100 yaşına kadar yaşamanın en iyi atıştırmalığı" olduğunu iddia ediyor. Yüksek lif ve polifenol içeriği, uygun fiyatı, kolay hazırlanabilirliği ve depolama kolaylığı gibi özellikleri, ona 'uzun ömür atıştırmalığı' statüsü kazandırıyor.
Bu bölgeler, dünyada insanlar arasında olağanüstü uzun ve sağlıklı yaşamlarıyla ünlü olan yerler. Japonya'daki Okinawa'dan, İtalya'daki Sardinya'ya kadar geniş bir coğrafyaya yayılmakta.
PEKİ NEDEN PATLAMIŞ MISIR?
"En iyi uzun ömür atıştırmalığı belki de zaten mutfağınızda var," diyen Buettner, sözlerine şöyle devam etti: "Hava ile patlatılmış patlamış mısır, lif açısından zengin, kompleks karbonhidratlar içeriyor ve hatta birçok sebzeden daha fazla polifenol barındırıyor. Hem bütçe dostu, hem kolayca hazırlanabilir, hem de en önemlisi çok lezzetli. Yüzyıl yaşayanların onayladığı bir atıştırmalık."
PATLAMIŞ MISIR NEDİR?
Patlamış mısır, bir çeşit mısır ürünüdür. Zea mays everta adı verilen ve yalnızca patlayan mısır türü olan bu mısır, vahşi bir ot olan mısırdan türetilmiştir. Çoğunlukla Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Batı bölgelerinde yetiştirilir. Patlamış mısır yapma süreci, mısırın hasat edilmesi, kurutulması ve çekirdeklerinin çıkarılmasıyla başlar. Çekirdekler kuruduktan sonra temizlenir, ayrılır ve pişirilmeye hazır hale getirilir.
PATLAMIŞ MISIR NASIL SAĞLIKLIDIR?
Amerikan Kalp Derneği, patlamış mısırı "etkili bir sağlıklı atıştırmalık" olarak tanımlar. Hava ile patlatılmış patlamış mısır, bir bardakta yalnızca 30 kalori içerir, yağ ile pişirildiğinde ise 35 kaloriye çıkar. Hafifçe tereyağlı patlamış mısır bile sadece 80 kalori içerdiğinden düşük kalorili bir seçenek olarak öne çıkar.