Karahindiba, son yıllarda kanseri nasıl tedavi edebileceğine dair yapılan çalışmalarla bilim dünyasında öne çıkıyor. Özellikle kanser hücreleri üzerindeki etkileri incelenmeye devam etse de tedavi edebildiğine dair birçok umut vaat eden sonuç elde edildi.
Karahindiba kökü özünün, kanser önleyici özelliklere sahip olduğunu öne süren birkaç cesaret verici çalışma bulunuyor.
Bazı çığır açan çalışmalarda, karahindiba özünün farklı organ sistemlerinde kanser hücrelerinin büyümesini azalttığını tespit edildi.
Yapılan dört haftalık bir çalışmanın ardından karahindiba kökü özünün kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını sınırlayabileceğini tespit etti.
New York'ta bulunan Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi, bugüne kadar çıkan sonuçlara rağmen karahindibanın güvenli ve etkili olabileceği koşulları belirlemek için klinik denemelere ihtiyaç olduğunu belirtti.
Beslenme Uzmanı Jeff Taraday, karahindibanın A ve K vitaminleri yönünden oldukça zengin olduğunu belirtiyor.
Tüm bu etkilerinin yanı sıra karahindibanın antioksidan özelliklerinin kemik sağlığını koruyabileceğini ileri sürdü.
Karaciğerde, kolonda ve midede kanser büyümesini yavaşlatabilen çeşitli test tüpü çalışmaları da yapıldı.
Ayrıca Windsor Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından bir laboratuvarda karahindiba kökü ekstresinin kanser hücrelerini 48 saatte yok ettiğine dair bir test yapıldı.
Biyokimya Profesörü Siyaram Pandey, USA Today'e verdiği demeçte, kanser hücrelerinin çoğunun 48 saat içinde öldürdüğünü, ancak bu durumun, karahindiba kökü tüketen hastanın 48 saat içinde iyileşeceği anlamına gelmediğini söyledi.
KARAHİNDİBA NASIL TÜKETİLİR?
Karahindiba, yaprakları, çiçekleri ve kökleri tüketilebilecek bir bitkidir.
Taraday, tek başına karahindiba yapraklarının "hafif bir acılık" taşıdığını belirtiyor.
Fakat ıspanak, pazı gibi daha hafif tada sahip olan yeşilliklerle bir araya getirdiğinizde oldukça lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz.
Karahindiba, yeşillikleri, meyve sularına veya smoothielere karıştırabileceğiniz bir destek olarak tüketilebilir.