Sağlığı olumsuz etkileyen yağlı maddeler atardamarlarda birikir ve organa giden kan akışı kesilir. Bu durum sonucunda ise ölümcül olan kalp krizi meydana gelebilir. Yapılan araştırmaya göre bazı besinlerin dengeli ve düzenli tüketimi sonucu kalp krizi riski önlenebilir ve kalp sağlığı desteklenebilir. Peki, bu besinler nelerdir? İşte detaylar…
BİR LOKMASI KALP KRİZİNİ ÖNLÜYOR
Uzmanlar, özellikle kuru yemişler ve fasulye, mercimek gibi baklagiller olmak üzere bitkisel protein açısından zengin olan besinlerin tüketiminin kalp sağlığını destekleyeceği ve kalp krizi gibi hayati risk taşıyan durumların önüne geçebileceğini ifade ettiler.
Yapılan çalışmaya göre, bol miktarda bitkisel protein ile beslenen kişilerde kalp ve damar hastalığının yaşanma riski 1/5 oranında azaltılabilir.
İşlenmiş etten uzak durulması gerektiğini ifade eden profesör, bakliyat ve kuru yemişlere ağırlık verilmesi gerektiğini anlattı.
Yapılan araştırmada, her dört yılda bir olacak şekilde 203 binden fazla yetişkine günlük beslenme düzenleri hakkında sorular soruldu.
30 yıllık gözlemlerin sonucunda ise 10.000'den fazla koroner kalp hastalığı vakası ve 6.000'den fazla felç vakası olmak üzere toplam 16.118 kardiyovasküler hastalık vakası bulunduğu ifade edildi.
KURU YEMİŞ TÜKETİMİNİN KALP ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Kuru yemişlerin içerisindeki sağlıklı yağlar ve lif içeriğinden dolayı kalp sağlığını destekler ve kötü kolesterolü düşürmede etkili olabilir.
Yapılan araştırmalarda ise, dengeli ve düzenli kuru yemiş tüketiminin kalp sağlığına iyi geldiği ve çeşitli kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
Aynı zamanda antioksidan açısından zengin olması, hücreleri serbest radikallere karşı korumasına destek olur.