Tümör baskılayıcı özellikleri nedeniyle, biberiye ve kekikler kanserin önlenmesinde en iyi bitkiler arasında olduğu keşfedildi. Fakat bu bitkiler nasıl tüketilmeli?
2019 yılında, bir araştırma ekibi International Journal of Molecular Science'de kekiğin anti-tümör etkilerini inceledi.
TÜMÖRÜ %85 KÜÇÜLTTÜ!
Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, kekik içeren iki farklı konsantrasyonun, kontrol gruplarına kıyasla %85 ve %84 oranında tümör hacmini azalttığı görüldü.
Terpenoid olarak adlandırılan antioksidan özelliklere sahip fitokimyasallar grubu, kekiğin bu etkilerinin çoğunu oluşturur. Hücreleri kansere karşı koruyan antioksidan özellikleri vardır.
Araştırmacılar, kekiğin kanser hastalığının ilerlemesini ve gelişimini etkileyebileceğini iddia ediyor.
Kekiğin antioksidan, antiinflamatuar ve immünomodülatör aktiviteye sahip fitokimyasallarının, kanserin büyüme ve yayılmasını azaltabileceğini belirten bilim insanları, bu bitkinin kanser üzerinde umut verici etkileri olduğunu vurguluyor.
Biberiyelerin kolorektal kanser ve diğer kanser türleri üzerindeki koruyucu etkilerini gösteren bir meta-analiz, 2011 yılında Critical Reviews in Food Science and Nutrition dergisinde yayınlandı.
Araştırmacılar, biberiye özü ve bileşenlerinin antikanser özelliklerini gösteren hayvan ve hücre çalışmalarını inceledi.
KANSERE KARŞI KORUYUCU ETKİSİ İÇERİĞİNDEKİ "ASİTLERDEN KAYNAKLANIYOR
Biberiyede bulunan karnosik asitler, rustik asitler ve rosmarinik asit gibi diğer bileşiklerin de kanseri önleme yeteneğine sahip olduğu kanıtlanmıştır.
2014 yılında PLOS One dergisinde yayınlanan bir araştırma, ağızdan biberiye özünün farelerde tümör büyümesini %46 oranında azalttığını buldu.
Birçok bitki ve baharat, antioksidan bakımından zengin oldukları için birlikte kullanılabilir. Bunlar mercanköşk, kekik, fesleğen, nane, adaçayı, kekik ve biberiyedir.