Tüm dünyada giderek sık bir şekilde görülen Periferik Arter hastalığı, gün geçtikçe artış göstermeye devam ediyor. Dünyada 30 milyondan insanda görüldüğü tahmin edilen bu rahatsızlığın yaygınlığı, 65 yaş üzerindeki %17 iken erkeklerde %20 olarak bildiriliyor. Özellikle yaşam stili ve beslenme sistemi, bu rahatsızlığın ortaya çıkmasındaki en önemli sorun olarak öne çıkıyor.
İŞLENMİŞ ET
Sosis, salam veya sucuk gibi işlenmiş etler, kalp ve damar sağlığınız için en tehlikeli besinler arasında yer alır.
Periferik arter hastalığı, genellikle damarlarda ortaya çıkan plak sorunuyla kendisini gösteriyor ve bu plak oluşumuna çok az egzersiz yapma veya yapmama, obezite, diyabet, yüksek kolesterol ve tansiyon gibi rahatsızlıklar neden oluyor.
Ayrıca ailede bilinen damar hastalığı öyküsü de hastalık riskini artıran önemli faktörler arasında yer alıyor.
GIDALAR NASIL DAMARLARIN TIKANMASINA NEDEN OLUR?
Kolesterol, genellikle periferik arter hastalığına katkıda bulunan en önemli faktörlerden biridir. Özellikle işlenmiş ve yüksek yağ içeriğine sahip yiyecekler tüketmek, damar iç duvarlarında kolesterol plakların gelişmesine neden olur.
Plak olarak adlandırılmadan önce bu birikintiler, atardamarın duvarına yapışan burada birikmeye neden ateroskleroz ortaya çıkabilir.
Bu nedenle erken yaştaki çocuklara ve genç yetişkinlere atardamarı tıkayan gıdalardan kaçınmaları, bunun yerine besleyici gıdalara karşı alışkanlık geliştirmelerine dair bir eğitim gerçekleştirilmesi önemlidir.
YİYECEKLER BU HASTALIĞI NASIL ETKİLER?
Sodyum, doymuş yağlar ve şeker içeriği yüksek gıdalar, yüksek tansiyon ile birlikte plak oluşumuna da zemin hazırlar.
Bu ilişkinin sonucunda damarlarda potansiyel olarak periferik arter hastalığı gelişir. Bu nedenle hangi yiyeceğin tıkanmış damarlara neden olduğunu ve neler tükettiğinizi bilmek önemlidir.
KIRMIZI ET
Çok fazla dana eti veya kuzu eti gibi kırmızı et tüketimi de kalp hastalığı ve diyabet riskini artırıyor. Bunu sebebi; kolesterolü artıran doymuş yağ oranı yönünden oldukça yüksek olmasıdır.
Ayrıca daha yakın tarihli araştırmalar, bağırsak bakterilerinin etkin L-karnitin adı verilen bir kısmını işlediğini gösteriyor. Fakat porsiyonlarınızı sınırlayarak ve yağsız kısımlarını tercih ederek kırmızı etin faydalarından daha fazla yararlanabilirsiniz.
ASİTLİ İÇECEK
Az miktarda şeker tüketmek büyük zararlara neden olmasa da bir bardak asitli içecek günlük tüketiminizin çok üzerinde şeker barındırır.
Ana bileşenler ise genellikle kan şekerini yükseltebilecek ve çabuk acıkmanıza neden olan beyaz un ve şekerdir. Daha sağlıklı atıştırmalıklar tercih etmek, sizi birçok noktada damar sağlığınıza dair risklerden koruyabilir.
Yüksek miktarda tuz içermesi ve doymuş yağ oranının oldukça fazla olması, damarlarınızda tıkanmaya neden olabilir.
PİRİNÇ, BEYAZ EKMEK VE MAKARNA
Beyaz undan yapılmış ekmek ve makarnanın yanı sıra pirinç, sağlıklı lifleri, vitaminler ve minerallerden arındırılmış bir şekilde sunulur.